Всички дванадесетокласници, с изключение на учениците в област Перник, се явиха на втората матура по избран предмет, а седмокласници - на външното оценяване по математика.

В Министерството на образованието бе изтеглен изпитният вариант за държавните зрелостни изпити. Зрелостниците избираха между 13 учебни предмета.

Вариант "1", от три подготвени варианта, беше изтеглен от журналист в Министерството на образованието, младежта и науката, за националното външно оценяване по математика след седми клас. Изпитът започна в 10 ч. Задачите тази година бяха 20, а не 25. С втората част от теста трябваше да се справят кандидатите за профилираните паралелки в гимназиите.

Общо 67 000 дванадесетокласници в цялата страна се явиха днес на матура, като повечето избраха предметите география и икономика. 59 000 пък са седмокласниците, които се оценяват външно по математика.

Във Велико Търново за втория задължителен зрелостен изпит най-много зрелостници - около 1000, бяха избрали да се явят на география и икономика. Най-малко предпочетоха да пишат по физика и астрономия, и руски език - по девет ученика.

На външно оценяване по математика пък в града се явиха близо 2 000 седмокласници.

Във Варненско над 4000 зрелостници се явиха на втората матура и приблизително също толкова ученици от седми клас решаваха задачи по математика.

За първи път тази учебна година двата изпита се провеждат в един ден, за да се пести време. Решението властите обявиха в края на април. Третият държавен зрелостен изпит ще бъде на 28, на 29 и на 30 май по различните учебни предмети.