Матури и изпити след 7 клас - в един ден
Целта на тазгодишната промяна - да не се губи учебно време
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 10
  • 0
    3
Ученици
Снимка: Архив БГНЕС Снимка: БГНЕС

Зрелостните изпити и външното оценяване за учениците от 7 клас ще се проведат в един и същи ден. Това обяви зам.-министърът на образованието Милена Дамянова, уточнявайки, че матурата по Български език и литература за дванадесетокласниците е насрочена за 8 часа на 21 май, а два часа по-късно започва външното оценяване по същия предмет за седмокласниците.

Втората задължителна матура, както и оценяването по математика ще се състоят на 23 май. По думите на Дамянова решението за провеждането на изпитите в един ден е първо по рода си и има за цел да не се губи учебно време. Заместничката на Сергей Игнатов каза още, че се оптимизира и графикът за третия държавен зрелостен изпит, който ще бъде на 28, на 29 и на 30 май по различните учебни предмети.

Милена Дамянова обясни, че в модула за външно оценяване на седмокласниците по математика задачите ще са 20, а не 25, както през миналата година. Причината – увеличен е броят на задачите със свободен отговор, за чието решаване е необходимо повече време. „При организирането на изпита по български език в седми клас няма да има промени. Няма и промени при подаването на документите за който и да е от изпитите”, увери Дамянова.

На въпрос дали седмокласниците ще могат да бъдат приемани в гимназиите направо от трето класиране, без да са участвали в първото и във второто, зам.-министърът отговори, че няма такава опция и няма промяна в класирането след седми клас.

Тя обяви още, че чиновникът, издал матурите преди 2 години, е върнат отново на работа в Министерството на образованието. Асен Петров беше уволнен за изнасяне на темата от зрелостния изпит по литература. Той обаче бил върнат на работа в просветното ведомство от съда, след като обжалвал уволнението си. Все пак Милена Дамянова увери, че Петров вече не работи в сферата на средното образование.

  • 0
    3
Още по темата
10 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре