Масова употреба на наркотици е регистрирана в училищата във Врачанско. В един и същи ден в две различни учебни заведения момичета колабират, след като са пушили трева.

В понеделник в едно от междучасията деветокласничка от гимназията по ресторантьорство във Враца се почувствала зле. „Ние я видяхме в тоалетната, когато й беше станало лошо, очите й бяха станали ей такива, изглеждаше много зле, неадекватна, беше се уплашила, щеше да припадне тогава, не знам после какво е станало, не сме я виждали”, разказа съученик на момичето.

Първоначално момичето обяснило, че му е станало лошо, защото не е закусвало, но когато състоянието й се влошило, приятелка обяснила, че е пробвало цигара с марихуана. „Другото момиче й е дало дрога, тя е пробвала за първи път и е станала работата”, обяснила другата ученичка.

На жаргон веществото, което е поело момичето, е известно като чай. При претърсване у приятелката и още един деветокласник са намерени по няколко къса марихуана.

Момичето отказва да разкаже откъде намира дрогата и трудно ли е да се сдобие с нея, но признава, че един къс струва между 10 и 15 лв. „Събирам си”, отговаря на въпроса откъде намира пари.

Учениците споделиха, че покрай училището се навъртат наркомани. Същия ден в двора на училище в село Бутан е открит 15-годишен младеж, припаднал, след като поел дрога. По случая са задържани двама ученици с дрога.

Иначе разследването на bTV установи, че дори в елитните врачански училища употребата на чай е често явление. „Това са листа, които се смилат и се свиват на малки парченца като цигара. Продава се под формата на топче, увито в найлон, понякога се смесва с тютюн, за да не е толкова силна и тежка цигарата”, обясни ученичка.

В зависимост от количеството дрога топчетата се продават на цена между 5 и 20 лв. „Предлагали са ми, обаче не съм опитвала. Масово е, за съжаление”, сподели ученичка.

Оказа се, че фасове с изпушен чай много лесно могат да се открият сред боклуците покрай училищата. Кои са дилърите, официално не е ясно.

Преди по-малко от месец полицията разби плантация за отглеждане и пакетиране на канабис на метри от училище в Козлодуй.

„Случаят е овладян, няма опасност за живота и здравето на деветокласничката. Този случай идва да покаже, че търсещата детска душа има нужда от внимание. Докато едното семейство е социално слабо, но майката полага всички грижи за потребностите на детето, другото семейство е материално задоволено, но отсъстват родителите. Детето вероятно търси правилната ниша”, коментира директорът на гимназията Наталия Христова.

„Децата, за съжаление, употребяват и т. нар. чай – напръскан с всякакви химикали и препарати, включително за растителна защита. Страшното е, че ефектът е много по-жесток, отколкото при употребата на марихуана”, обясни председателят на Комисията за борба с противообществените прояви.

„Продължава да се прави експертизата. От началото на годината сме заловили около 11 непълнолетни деца с наркотици. Не мога да кажа откъде идва дрогата. Каквото трябва за децата, го рпавим, но сами не можем, не трябва да си прехвърляме топката, трябва и семейството да е на място”, заяви и представителят на полицията кимисар Иван Кирилов.

„Решението е общо, на болното ни общество. Това е проблем на нашата съвременност и ние заедно трябва да въстанем срещу бича, който се задава срещу нашите деца”, посочи и директорът на гимназията.