Посланикът на САЩ в София - Марси Рийс, отговори на множество въпроси във Facbook.

Тя отоговаяр на всички, вкълочили се в кампанията "Ask the Ambassador" на посолството.

"Радвам се, че толкова много от Вас използваха възможността да участват в нашата Фейсбук кампания "Ask the Ambassador". Понеже въпросите са толкова много, ние ще публикуваме моите отговори на Вашите въпроси в следващите няколко дни. Моля, бъдете търпеливи", написа вчера посланикът. Тя обеща да отговори и на провокативните питания.

Хората на Волен Сидеров не пропуснаха да се възползват от възможността да зададат въпрос на Рийс.

Десисла Чуколов от "Атака" попита дипломата: "Кога ще платите на България тези над 2 млрд. долара, които дължите за разполагането на ваши бази на българска територия?".

Отговорът гласи: "За клаузите на споразумението за присъствието на американски въоръжени части на територията на Република България и използването на договорени обекти, бих ви посъветвала да погледнете Споразумението за военно сътрудничество между правителствата на България и САЩ, което може лесно да се намери в интернет. На базата на това споразумение САЩ са инвестирали повече от 60 милиона долара в инфраструктура и ремонт на тези български съоръжения, което ще бъде от полза за българските въоръжени сили години наред в бъдеще. Тези инвестиции ще помогнат на България да изпълни своите задължения към НАТО като член и съюзник".

Потребитл, представил се като Mimi Mimi също пита за базите на САЩ в България и защо те са направени без референдум.

На това Рийс отговаря: "Мими, няма бази на САЩ в България. Участието на американски военни части в съвместни учения с България и други наши партньори от НАТО във военни бази, които са българска собственост, е описано в Споразумението за военно сътрудничество между правителствата на България и САЩ. Това споразумение е одобрено от българския парламент".

Всички отговори може да видите в постинга по-долу:

 
 

Радвам се, че толкова много от Вас използваха възможността да участват в нашата фейсбук кампания “Ask the Ambassador“. ...

Posted by U.S. Embassy Sofia on Tuesday, May 26, 2015