„За мен са много важни колегите ми и тяхната гледна точка, защото човек се задълбочава в една тема, в детайлите, но когато я разкаже, тя може да изглежда различно отстрани”, каза репортерът на bTV Мария Ванкова, която е позната на зрителите на телевизията със своите разследвания на социална и здравна тематика.

Миналата седмица в поредицата bTV Репортерите беше излъчено нейното разследване „ДДС: Деца с добавена стойност”, което проследява една спорна обществена поръчка за доставка на храна за детските градини в общ. Ловеч. „През април е имало само един участник в поръчката, сега – вчера се отвориха офертите и се оказа, че този път пет фирми са кандидатствали по поръчката”, обяснява Ванкова.

По думите й категорични доказателства за злоупотреби в обществената поръчка няма, но трябва това да се провери в детайли. „Не всичко, което поискахме от общината като информация, ни беше предоставено. До последно се опитвах да разбера дали общината е направила анализ колко ще струва ремонта на детската кухня и дали е по-добре външна фирма да готви, но така и не стана ясно дали такъв анализ е направен”, пояснява Ванкова. Тя добави, че многократно е била прехвърляна към зам.-кмета на общината, който така и не си вдигнал телефона.

Репортерът на bTV две седмици се е подготвял за разследването, защото темата изисква разбиране на бюджетите на общините, на детските градини и изчисление на цени.

Друго нейно разследване проследи търговията на лекарства в интернет за мъже с еректилна дисфункция. „Това, което се промени след разследването, е че прокуратурата и ДАНС заловиха един от мъжете, които показахме в разследването да ни продава лекарства”, пояснява Ванкова. Тя добавя, че контролът върху разпространението на лекарства в интернет е въпрос на национално законодателство.

„Лекарства от бъдещето” е едно от любимите ми разследвания, защото темата изисква особена деликатност, срещи с малки пациенти и с техните семейства”, казва репортерът на bTV. „Лекарства от бъдещето” проследява процесът, при който нови медикаменти се тестват върху пациенти и деца.

„Горда съм, че това предаване излезе извън границите на България – имаше негово излъчване в Румъния пред професионална аудитория”, казва Ванкова.