Мариел Самсонов е конструктор на яхти, глава на голямо семейство и човек, който вярва, че песента поддържа човека жив.

Животът на Мариел Самсонов е необикновен като името му, като семейството му и като всичко около него. Строителят на яхти ни посреща в дома му - мансарда в центъра на София с големи географски карти и смехът на Мариел и многото му деца.

Завършил е богословие. Разказва, че не се откъсва от молитвата нито за миг, но това, на което посветил живота си, са ветроходните яхти. Без да учил за това, Мариел започнал първо да копира чертежи на яхти, а след това да създава свои собствени.

„Започнах накъде около 19 – 20-годишен, даже по-рано да мисля да чертая лодки. Чичото на мой приятел ме научи как да чета чертежите и в целия наивитет на тази възраст започнах и се получи”, разказва той.

Първия път, когато плавал сам, бил с катамаран по Дунав с първата, създадена от него лодка. И го арестували.

„Бях с дълга коса, носех една папка с картите, отделните листа карта на Дунава….минах пред един безистен в Никопол и там в далечината, в дупката на безистена видях, че кипи труд и от любопитство отидох да видя какво се строи, а то се оказа, че милиционери и затворници строят новата милиция в Никопол и веднага ме арестуваха, като ме видяха. Остригаха ме без пари”, спомня си Мариел.

Лодката, която е отишла на най-далечно плаване, е „Одесос"  - яхта с история, построена от неговия приятел Неделчо Куртев.

В момента брат му с тази лодка завършва вече обиколка на света.

Другото призвание в живота на Мариел е това да е баща, дори и на деца, които не са негови по закон. Около масата е събрал Антон, Захари и Виктор. Майката на тримата била съпруга на Мариел, разделили се, защото тя се събрала с негов служител в яхтостроенето.

Завела децата със себе си в Южна Африка и когато големите момчета заедно с брат си Захари, който е друг баща, решили да се приберат при Мариел, той приел като син и Захари.

„Заки е също така мое дете, по име и по сърце, но не по ген”, казва Мариел.

Пеенето е естествено състояние в дома на строителите на яхти. Виктор участва в телевизионни музикални формати и в домашни. Пред камерите пее съвременна музика , а с баща си парчета от онова време