Продължава кадровата криза в армията – не само от войниците, но и подготвените офицери напускат въоръжените сили.

Първата причина за това е, че заплатите в армията не са увеличавани от 2009 г., а ангажиментите нарастват и с охраната на границата и новите антитерористични задачи.

В най-многочисления род войски – сухопътните, има 3500 незаети места. 27% са незаетите места за войници, 23% - за сержанти и 17% - за офицери. Има подразделения, в които некомплектът достига 40 процента.

В най-многочисленото формирование – 61-ва бригада в Карлово, процентът незаети места е 30. Кандидатите за войнишката професия там са тройно по-малко от преди. Причината е в ниската стартова войнишка заплата от 609 лева и сериозните задължения 24 часа в денонощието.

По думите на бригаден генерал Груди Ангелов, формированието е „на критичния минимум това да окаже влияние на задачите”.

Заплатата се увеличава с процент прослужено време, но не повече от 40 на сто. Освен това, кандидатите не могат да се пенсионират като войници – могат да се развиват като сержанти при по-големи отговорности, но за почти същите пари.

Участието в мисии, което беше допълнителен финансов стимул за войниците, се сви драстично и това допълнително отблъсква от армията.

„Тези, които са добри в професията и са сериозни хора, те искат да се развиват и намират работа лесно навън. Там им предлагат по охранителни фирми, защото това, което взимат оттук, не им стига, за да живеят спокойно”, посочва старшина Дамян Пеневски.

Какво да се направи?

Министерството на отбраната предвижда да се даде право на офицерите, напуснали при съкращения в последните 10 години, да се върнат в строя.

Освен това, МО предприема и мерки в подкрепа на тези, които остават във въоръжените сили. Сред тях са заплащане на специфичния условия на труд, компенсации за тези, които живеят на свободен наем и еднократно обезщетение при преместване в друго населено място.

Запазва се обезщетението с до 20 заплати при напускане. Изравнява се коефициента за основната заплата с този на МВР.