Шейхове и принцове от Саудитска Арабия трябва да бъдат разпитани във връзка с делото срещу 13-те имами. За това настояват адвокатите на подсъдимите.

Съдените за проповядване на антидемократична идеология и насаждане на омраза застанаха на подсъдимата скамейка в Пловдив. През март миналата година пазарджишкият съд произнесе само една осъдителна присъда - година затвор за Ахмед Муса от Пазарджик. Останалите получиха парични глоби.


Адвокатите поискаха да бъдат разпитани над 10 души от висшето ръководство на организацията Ал Уакф ал Ислями. Те трябва да кажат дали има решение да бъде създаден клон на организацията в България. Защитниците поискаха цялата иззета литература от домовете и офисите на имамите да бъде отново преведена на български език заради допуснати грешки.

Мълчаливо бдение се проведе пред сградата на Пловдивския съд преди делото днес. Събраха се около 20 души, предимно представители на Патриотичния фронт. Те издигнаха плакати с надпис „Да браниш родината не е престъпление, а задължение”, „Патриотизмът не е престъпление”, „Всичко в името на България”, „Извиняваме се за неудобството, опитваме се да спасим и малкото, останало от България” и др.

В крайна сметка днешното заседание беше отложено. Адвокатите на имамите поискаха нови доказателства и на закрито заседание съдът ще обсъди с прокурора кои точно улики да бъдат допуснати.