Родители на деца с увреждания отново излязоха на национален протест в центъра на София.

В 11 ч. те направиха жива верига пред парламента.

Протестиращите настояват за Закон за личната грижа, който да гарантира по-достоен живот за техните деца и възрастните с увреждания. Искат и създаването на подробен електронен регистър на всички лица с увреждания, както и повече възможности за интеграция в обществото.

България е единствената страна в Европейския съюз, в която хората с увреждания и родителите на такива деца кандидатстват за личен асистент всяка година.

Протестът е подкрепен от най-малко 20 организации от 10 града в страната. Това ще бъде четвъртата подобна акция от година и половина насам и третият за 2016 г.

„Ако не си на нашето място, няма как да разбереш какво ни е“, казва Диана Димитрова, майка да момче, родено с хидроцефалия.

Вижте историята на Диана и сина ѝ Живко:

По думите на Диана „само ние можем да променим системата, с нашите действия и протести. Системата ни кара да се чувстваме хора втора ръка – постоянно ходим да подаваме някакви молби за нещо, да се молим, защото сме отговорни родители и сме останали вкъщи да си гледаме нещата“.

Вижте повече във видеото:

По-рано днес пред bTV друга майка – Цветелина Маринова, също сподели, че година и половина след първия протест все още се чувства като човек втора ръка, дори по-зле. „За последната година това е третият ни протест. Фактът, че отново сме тук в този студ говори, че проблемът става все по-дълбок, не защото едва ли не нищо не са чули – напротив, опитаха се да ни дадат някакви пари. Проблемът е там, че се опитват да ни разделят. За да дадат пари на моето дете, ще трябва да ги вземат от друго. И ще ги вземат“, коментира Маринова.

Припомнете си историята на Цветелина и нейната дъщеря Вики, която ви разказахме преди година и половина:

Мария Христова от с. Стан, Шуменско, която е пътувала цяла нощ, за да участва в протеста, показа фиша си 124 лв. заплата на личен асистент на дъщеря си. Тя попита може ли да се живее с тези пари. „Възмутена съм, че се отнасят така с нас, че ни правят на маймуни“, каза Христова.

„Очаквам да има промяна след този протест, защото след всеки следващ винаги ни канят в някакви стаички. Обикновено пред нас застават някакви хора, които гледат тъпо и ни задават въпроса: „Какаво да направим?“. Ние искаме единствено да спазят Конвенцията за правата на хората с увреждания“, добави Маринова.

Вижте повече във видеото: