Дисциплинарното уволнение на съдия Румяна Ченалова и повдигането на обвинение срещу нея имат политически мотиви. Това смята Радмила Въжарова, майка на убития пред дискотека „Соло” през април 2009 г. Кирил Въжаров.

Ченалова е разследвана, че не се е съобразила с искането на СГС да бъде удължена забраната на осъдения по делото Илиян Тодоров за напускане на страната. Според прокуратурата от бездействието на Ченалова се е облагодетелствал Илиян Тодоров.

На първа инстанция Ченалова оправда Тодоров, а в края на 2011-а той излезе от ареста и повече не се появи в съдебната зала. Изненадващо Апелативният съд отмени оправдателната присъда и го осъди доживот, а Върховният съд я потвърди.

След прочитането й Тодоров се укри и започна серия от видео обръщения в интернет. Въпреки че се издирва от родните власти и Интерпол, до ден-днешен местонахождението на осъдения не е ясно.

„Това е политика, защо сега, а не тогава, когато изнесохме информация, подадена ни от трето лице, че е имало уговорки и схеми за действие за присъдата на Илиян Тодоров”, коментира Въжарова.

Ченалова е съучастник, помогнал на Илиан Тодоров да избяга от правосъдието, категорична е тя.

„За мен е ясно, че тези действия са необходими някому като политика. Те трябваше да се случат много по-рано. Тази госпожа извърши престъпление по служба и трябва да бъде осъдена за това”, посочи още майката на убития Кирил.

„На фона на 5000-те СРС-та, които е подписвала Владимира Янева годишно, законово МВР не може да проследява и да извършва СРС-та по отношение на родителите на Илиян, за да могат да проследят къде е той. На всички хора е ясно, че той не може да живее от въздуха и водата. Неговите родители и до ден днешен се грижат за него”, изтъкна Въжарова.

Бездействието на Ченалова тя си обяснява със зависимости.

„Тя много добре знае с коя буква на закона да направи така, че да не отсъди спрямо очевидната истина”, категорична беше Радмила Въжарова.

 

  • Прокуратурата е прекратила разследването по скандала „Яневагейт”
  • Правосъдният министър поиска да се възобнови проверката по "Яневагейт"
  • Соня Найденова от ВСС смята, че проверката по „Яневагейт” е непълноценна
  • Михнева: Борисов и Цацаров хал хабер си нямат за "каките"
  • Я.Тодоров: "Кръгове" и физически лица атакуват премиера със записите
  • Нов запис от "Яневагейт": Секс срещу държавни постове и придобивки за милиони
  • Няма нарушения по скандала "Яневагейт"
  • Адвокатът на Янева: Със записите "диригент" атакува Борисов
  • ВСС изслуша и Цацаров за "Яневагейт"
  • Румяна Ченалова нападна Сотир Цацаров – дискредитирал я