Майката на малкия Мустафа, която е на 21 години и има още четири деца, категорично е заявила невъзможността си да полага адекватни грижи за тях, като е споделила, че няма подкрепа от партньора си и в случая той е по-важен за нея от децата ѝ. Това каза директорът на дирекция „Социално подпомагане“ в Пловдив – Надя Танева, в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Историята на 9-годишното дете разчувства цялата страна. То лежи в пловдивската болница и от месец и половина не е виждало нито майка си, нито своите близки. Оказа се, че за него и останалите деца се грижи дядо им, а те живеят заедно с лелите и чичовците си – 13 души в две стаи.

Най-малкото от братчетата и сестричетата на Мустафа е бебе, изоставено със собственоръчно написана от майката отказна декларация, че не може да полага грижи за него. Преди няколко месеца то е настанено в дом за медико-социални грижи за деца в Кърджали. Предстои да бъде вписано в регистъра за осиновяване.

Останалите деца от вчера са настанени в център от семеен тип в града, каза Танева.

Към Мустафа предстои да бъде предприета мярка на закрила, но след края на лечението му. Междувременно той ще остане още шест месеца в болница.

На въпрос може ли децата да бъдат отгледани от баба си и дядо си, Танева отговори, че принципно е възможно, но трябват обстойни проучвания на условията на живот в този дом, а според репортажите те не са подходящи.

Снимка: bTV

По думите на Танева социалните служби са разбрали за случая на Мустафа вчера сутринта от медиите.

Самосезирахме се и в 9 ч. бяхме в болницата при него, каза Танева. Тя добави, че твърденията на лекарите за подаден сигнал в отдел „Закрила на детето“ са „категорично несъществени“. По закон той трябваше да бъде подаден преди месец – когато детето е останало само, обясни Танева.

Към настоящия момент грижите за Мустафа са поети от социалните служби. С целия си ресурс отдел „Закрила на детето“ в Пловдив ще съдейства за набавяне на неговите дефицити – емоционални, психологически и образователни, увери тя.

Детето е на девет години, но не знае български език, не може да комуникира, а все пак е посещавало училище – би трябвало да е във втори или дори трети клас, предвид че според образователната ни система не може да повтаря първи клас. Това означава, че има много дефицити, които ще наваксваме, докато той е под лекарско наблюдение, каза Танева. При посещение на колегите той дава сигнали, че разбира какво му се говори, но не комуникира, езиковата бариера е голяма, а освен това изпитва и притеснение от интереса към него. Той е усмихнат и спокоен, а здравословно е стабилен, като лекарите дават шанс за пълното му оздравяване, каза още тя.

Днес социални работници отново ще са в болницата, тъй като има информация, че майката може да го посети.

Вижте повече във видеото:

Мирослав Долапчиев, председател на Асоциация за приемна грижа, коментира в студиото на предаването, че щом до решаването на такива случаи се стига, след като те са минали през медиите, значи по веригата много неща не са свършени както трябва.

По думите му е много притеснително, че болничното заведение не е уведомило социалните служби повече от месец, че детето е оставено само. „Това, което ми направи много лошо впечатление, е, че болницата не може да реши дали детето има нужда от семейна среда и емоционална подкрепа“.

Много отдавана е можело да се знае за това дете, смята Долапчиев. В училище, ако изобщо някога е ходило, е можело да забележат, че средата, от която идва, е толкова лоша и недопустима, че то не може да продължи да се развива.

Вижте целия разговор във видеото: