В момента, в който приключи делото срещу стрелеца от Лясковец Петко Петков, трябваше да приключат още няколко дела за смъртта на спецполицая Емил Шарков – срещу бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, срещу шефа на отряда за борба с тероризма Георги Гайков и срещу бившия директор на „Криминална полиция” Атанас Илков. Това каза в студиото на „120 минути” Ваня Рибчева, майка на убитата барета.

„Има много хора и институции, които са заинтересовани от това бързо-бързо да се посочи виновен за смъртта на сина ми и раняването на момчетата и да се подчертае, че е единственият виновен”, каза тя.

Рибчева посочи, че Лазаров е човекът, който еднолично е взел решение операцията в Лясковец да се проведе без да се интересува докъде е стигнала подготовката за нея.

„Отивате в Лясковец, разбивате му прозорците на тоя ненормалник, хващате го и го предавате на местните” – били думите му пред шефа на отряда Гайков, който нямал смелостта да каже, че подготовката на операцията е доникъде. Рибчева посочи, че знае това от човек, който е присъствал на разговора в кабинета на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов ден преди щурма.

Майката на Емил Шарков запита и как служба КОС е издала на Петко Петков разрешителни за оръжие при положение, че и в съда нейните служители са признали, че са знаели, че той не е ловец.

Рибчева беше категорична, че прокуратурата стопира разследването срещу виновните в МВР, като посочи, че след последната проверка на инспектората, материалите са били предавани на СГП, но вече година няма движение.

Междувременно, един от ранените спецполицаи е на практика инвалид - травмата на ръката му създава проблеми даже в ежедневието, на може и да се говори да използва оръжие отново.

Рибчева обяви, че има желание да обедини хората, които са пострадали от липсата на правосъдие у нас. „Не е достатъчно един човек да негодува от определени действия или някакви системни ходове. Просто трябва хората да бъдат обединени”, заяви тя.

  • Две години след Лясковец: Семейството на Емил Шарков още търси виновните (ОБЗОР)
  • Доживотен затвор за стрелеца от Лясковец
  • Днес четат присъдата на стрелеца от Лясковец
  • Защитата на стрелеца от Лясковец: Медиите предрешават делото
  • Милена Шаркова: Въпросът "как си" беше най-омразният
  • Вдовицата на Емил Шарков: Никой не призна вина за Лясковец
  • Две паметни плочи за спецполицая Емил Шарков
  • Искам да го видя в съда този човек
  • Лазаров още не знае защо е уволнен шефът на "Криминална полиция"
  • Уволнен полицейски шеф заради Лясковец, Лазаров не знае