bTV откри майката беглец, която изостави новороденото си в бургаската болница. Катя заряза новородената Иванка няколко часа след раждането.  

„Бременната постъпи с Бърза помощ от община Средец и буквално след няколко минути роди. Понеже имахме текуща работа визитацията мина малко по-късно, пък и празничен ден, установихме отсъствието й някъде около 10:30 – 11:00 часа същия ден”, каза завеждащият Родилно отделение в МБАЛ-Бургас д-р Антонио Душепеев.

Катя Димитрова има обяснение защо си е тръгнала: „Ми, защото второто ми дете вдигна температура и аз дойдох да я видя как е."

„Аз бях с нея вечерта в болницата и к’о да видя - тя след мене, в таксито.", разказа сестра й Милена Димитрова.

На третия ден след раждането Катя знае, че трябва да изпишат бебето й, но от болницата отказват да го дадат: „Казаха, че правят изследвания, ще излязат резултатите в сряда и ще ми звъннат оттам”.

Не мислела да изостави Иванка и смята че може да се грижи за нея.

Контекст

Най-дългата и най-кална улица в Средец – на нея живее майката беглец. Катя е с диагноза шизофрения и не знае кой е бащата на детето.

„Тя е със 115 лв. пенсия Катя и за двете деца получава 85 лв. детски, майка й, тя е социално слаба и ние така с каквото може – помагаме си взаимно.", разказа сестрата.

Бабата на новороденото бебе Жечка Стаматова бе категорична: „Станало е вече, както гледа другите и това ще гледаме."

Майката е лекувана в диспансер два пъти. По думите на сестра й, Катя е била със спирала 6 години, като докторът й казал два месеца да изчака преди да сложи друга. Междувременно пиела лекарства, от които ту надебелявала, ту отслабвала и така не забелязала, че е бременна.

22-годишната Катя е родила първото си дете едва 13-годишна. Смята, че е добра майка, въпреки че е избягала от болницата.

Ако не беше първото бебе за годината

„Трябва да знаете, че това не е някакъв особен случай, случва ни се на месеца може би по два-три пъти”, посочи д-р Душепеев.

Този път бебето е първо за годината и различни организации поискали да му дадат подаръци, така лъсва липсата на майката.

„Различното е, че институциите по нова година не работят, не работят и нашите административни органи, защото си има установен ред, с който ние уведомяваме Закрила на детето, полиция, издирват майката.", обясни медикът.

Днес институциите ще бъдат официално уведомени.

Само с помощи и санкции не става

Това не е прецедент и ще продължи да не бъде, ако не се промени начинът, по който се работи в бедните и сегрегирани райони. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” зам.-министърът на младежта и спорта и бивш шеф на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов.

По думите му най-малко 2000 са изоставените деца през 2014 г., тъй като в много случаи изоставянето става вътре в семейството и институциите не разбират за него.

Той се обяви за законодателна забрана за изоставянето на деца до 3-годишна възраст, както и обвързване на абсолютно всички помощи с ходенето на училище. По думите му на места като Средец има дефицит на специалисти на терен: „Ако мислим, че ще помогнем на хората само с помощи, грешим”.

Той подчерта, че раждането на деца от момичета на 12-13 години може да е свързано с престъпление по смисъла на Наказателния кодекс, но дълго време прокурорите отказвали да образуват досъдебни производства с мотива, че става въпрос за традиции и обичаи на ромите.

Каменов посочи, че към момента има 180 осъдени за съжителство с дете, но основно става дума за пробации, а не за ефективни наказания. Зам.-министърът обаче отново подчерта, че санкциите няма да помогнат, ако не се работи с момичетата в риск.

Той посочи, че здравните медиатори, психолозите и социалните работници са ценни, но са много малко и заплатите им са ниски. За ефективността им той даде пример със столичния ромски квартал „Факултета”, където се работи с майки и семейства в риск и в резултат почти няма изоставени деца или такива, които са отпаднали от училище.

По думите на Калин Каменов, трябва винаги да се работи за това детето да остане в семейството, но ако това не е възможно, следващата стъпка трябва да е приемна, а не институционална грижа, защото на момичетата и момчетата в домове им липсва индивидуалната подкрепа.