Мая Манолова: Вече няма доверие между енергото и потребителите
Тя настоява държавата да има улеснена възможност да си връща собствеността в енергодружества
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 4
    1
Мая Манолова
Снимка: Ладислав Цветков

Основното между потребителите и доставчиците е доверието. В резултат на начина, по който се извърши сделката за „ЧЕЗ-България” то е сринато. Това коментира омбудсманът Мая Манолова в студиото на „Тази сутрин”.

„Всеки един проблем с надписана сметка, грешка в сметката или авария може да се излее в много сериозно недоволство именно заради липсата на доверие”, предупреди тя.

Според нея сделката с влизането на „Инерком” в енергото на Западна България е била непрозрачна и все още не знаем нито какви са капиталите зад нея, нито доколко купувачът има опит да управлява компанията.

„Единственият орган, който има реални правомощия да контролира тази сделка, е заел обичайната си позиция на страничен наблюдател – това е КЕВР”, подчерта Манолова.

Според нея са нужни законови промени, които от една страна да повишат участието на институциите при наблюдението и контрола на подобни сделки, а от друга – да дадат възможност на държавата при еднакви условия да има предимство при изкупуването на такива компании.

Манолова подчерта, че това засяга не само ЧЕЗ, но и „Енерго-Про” и ЕВН, срещу които има „многобройни и основателни” оплаквания.

По темата със стрелбата в Пловдив омбудсманът коментира, че е необходимо правоохранителните органи да си бъдат на мястото, защото „битовата престъпност е наистина чудовищна”.

  • 4
    1
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре