Магическа диета със съвсем обикновени съставки гарантира драстично отслабване. Рецептата е хит в интернет, но дали наистина действа? Тя е съвсем проста – 2 литра вода, връзка магданоз и сокът на един лимон. Ако в продължение на 5 дни пием от тази смес, ще сваляме по 1 кг на ден. Възможно ли е?

Интернет ни убеждава, че диетата действа. Но нито една дама, която я е пробвала, не се престраши да застане пред камера. Специалистите са скептични, че водата, лимонът и магданозът ще ви свалят килограмите.

„За огромно мое съжаление, не е възможно. Те съдържат доста полезни неща, но по този начин приготвени, престояли дълго време, най-вероятно няма да имат полезните свойства, които имат обичайно”, коментира д-р Маргарита Виткина, диетолог-ендокринолог.

Според различните варианти на диетата сместа се пие на гладно, преди закуска, а резултатът е от 3 до 5 кг намаляване на теглото.

„Самата рецепта не е възможно да има такъв ефект. Лимонът съдържа витамини, витамин C, но внимание тук трябва да се обърне, че съдържа лимонена киселина. Значи не трябва да се консумира на гладно и не трябва хора, които имат някакви стомашно-чревни заболявания, да стартират деня си на гладно с лимонена киселина”, заяви д-р Велислав Георгиев, лекар-диетолог.

Лекари напомнят, че няма универсални диети. Ако искате да влезете във форма, яжте разнообразна храна, спортувайте и се обърнете към диетолог, за да ви изготви индивидуален хранителен режим.