Любомила Кривошиева: За щастие, няма вариант Терез и Масуд да се върнат в България
По думите ѝ никоя клетка в зоопарк не може да се сравнява с условията, в които ще живеят лъвчетата след престоя им в спасителния център в Холандия
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 3
  • 0
    1
Тереза и Масуд

„За щастие, няма вариант, при който лъвчетата Терез и Масуд да се върнат в България”, заяви Любомила Кривошиева от фондация „Дивите животни” в студиото на „Тази сутрин”.

По думите ѝ никоя клетка в зоопарк не може да се сравнява с условията, в които ще живеят лъвчетата след престоя им в спасителния център в Холандия.

Двете лъвчета, които бяха спасени от зоокъта в Разград, пристигнаха в спасителния център за големи котки „Фелида” в Холандия преди няколко дни. Животните се чувстват добре, но предстои дълго време на възстановяване.

Терез и Масуд пристигнаха в Холандия и се адаптират бързо към новия си дом (ОБЗОР)Двете животни са настанени в специално помещение и бързо го харесаха, разказа Явор Гечев от Фондация „Четири лапи“

„Те ще имат непрекъсната нужда от лекарско наблюдение. Терез и Масуд имат огромни проблеми и е истинско чудо, че сме успели да ги отгледаме такива жизнени и игриви”, поясни Кривошиева.

По думите ѝ двете лъвчета имат много сериозни генетични аномалии, които са следствие от развъждането в Разград, което ставало между близкородствени животни – „брат и сестра, които са деца на брат и сестра”.

В зоокъта в Разград нямали и документация за самото развъждане.

„Такива животни с увреден генетичен материал нямат умения за оцеляване. Те не могат да ловуват и никога няма да се научат, не бива да се пускат в природата”, поясни Кривошиева.

След спасителния център Терез и Масуд ще бъдат преместени в убежището за големи котки в Южна Африка, където ще живеят в естествената си среда, но под постоянен лекарски контрол.

  • 0
    1
Още по темата
3 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре