Невъзможно е хора, които са част от статуквото, безкористно да подадат ръка към активни граждани. Независимостта дава право да реагираме при всяко погрешно решение. Това заявиха Йоана Иванова, Янко Петров и Дончо Дудев, известни като лицата от февруарските протести година след събитията от 2013 г.

От групата им отсъства Ангел Славчев, който след протестите стана зам.-председател на партия „България без цензура”. „Той пое пътя, който реши да поеме”, посочи Янко Петров. „Трудно ми е да определя идеологията му – първо беше ляво ориентиран, сега се позиционира в център дясно. В същото време застава до ген. Уесли Кларк, който е лобист за шистовия газ, а той протестира срещу шистовия газ”, изтъкна Дончо Дудев.

„Ние винаги сме се стремили да сме независими и продължаваме да движим каузата си – битката с монополите”, допълни Йоана Иванова. Тримата разказаха, че след протестите са получили няколко предложения за работа и участие в политиката, които са отхвърлили.

Дончо Дудев упрекна кмета Йорданка Фандъкова, че цяла година не е изпълнила обещанието си, дадено пред гражданите, които палиха сметките си за парно пред Столична община преди година. „Не бяха премахнати лихвите върху прогнозните количества потребена топлоенергия. До ден днешен клиентите нямат индивидуални договори, плащат едни неясни пари за неясно какво”, изтъкна Дудев.

Тримата са категорични, че исканията от февруарските протести не са били подменени, а напротив – протестът еволюира. „Поводът беше високите сметки и монополистите, но всичко това беше следствие на политическата система”, посочи Йоана Иванова.

„Свалянето на Бойко Борисов не беше единствената цел. Ден преди оставката той чете исканията ни и обясняваше какво ще направи. Можем само да разсъждаваме защо си подаде оставката”, допълни Дудев. „Най големите протести бяха след оставката – нито една политическа сила не поиска да вземе мандата и да изпълни исканията на гражданите”, допълни той.

„Борисов избяга и затвърди монополите. Нека Орешарски и Фандъкова посочат коя фирма в Европа разпределя загубите от кражбите към лоялните си клиенти”, призова Янко Петров.

Тримата са били и активни участници в летните протести след назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Те упрекнаха и настоящите управляващи за това, че се страхуват от реформи, въпреки ниския рейтинг на правителството и парламента, който практически няма да пострада от провеждането на болезнени реформи.

„Референдумите са лоши, защото в момента той може да се организира само от политическа партия. Трябва да се събират 100 000 гласа и при 50% да влиза на гласуване. В управляващите са и ножът, и филията, но се страхуват да променят правилата”, критикува Янко Петров.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите