В първите месеци на годината жертви на катастрофи са станали близо 140 души. Миналата година по пътищата у нас загинаха над 650 души, пострадаха други 9 хиляди. Периодът юли - август е най-черният през годината. Средно месечно заради катастрофи загиват между 60 и 80 души.

Почти 70 на сто от пациентите, които постъпват с тежки травми във Военно медицинската академия, са пострадали при пътни инциденти.

„Много важно условие е при тези пациенти, пострадали от травма, ясно да бъде определено в кои травма центрове постъпват. Това трябва да бъдат центрове, оборудвани с достатъчно апаратура, персонал и с достатъчно доказани добри резултати”, казва полк. доц. Николай Петров - Началник катедра "Анестезиология и реаниматология" - ВМА .

Бързината на медицинските екипи е едно от най-важните условия за спасяването на пострадали. Затова от асоциацията на пострадалите при катастрофи искат здравното министерство да възобнови дежурствата на линейки по най-рисковите участъци.

„Знаем, че след няколко седмици започват да тръгват и гастарбайтерите, които са милиони, добре е екипите да бъдат разположени максимално близо до местата с концентрация на пътни инциденти, за да не се чака след това с часове да пристигнат медицинските екипи”, смята Владимир Тодоров от асоциацията.

От здравното министерство обаче не планират връщането на линейките по пътищата. За да се ограничат тежките последици от катастрофите, ще бъдат усилени екипите във филиалите на центровете за Спешна помощ.