Личните лекари започнаха ефективни стачни действия. Първи срещу реформата в здравеопазването въстанаха джипита от областите Кюстендил, Търново, Разград и Ямбол.

Към стачкуващите днес утре ще се присъединят общопрактикуващите лекари и в областите Сливен, Пазарджик, Перник, Смолян и Ловеч.

В петък Лекарският съюз сне доверието си от ръководството на здравното министерство и здравната каса. Общопрактукуващите лекари твърдят, че здравните власти манипулират обществото с информацията, която дават.

От предвиденото увеличение на парите за извънболнична помощ само 2 милиона лева на практика отиват при личните, а увеличеният брой направления всъщност означавал по 0.008 направления на човек отгоре, твърдят лекарите.

Междувременно, здравният министър Петър Москов хвърли нова бомба - по думите му анонимни чиновници от Здравната каса преговаряли с анонимни представители на лекарското съсловие, в резултат на което било заложено намаление на клиничните пътеки в медицинската онкологии за тази година - проблем, за който ви разказахме в bTV Новините.

Реформите, които се предвиждат, не са тези, от които системата се нуждае, смята доктор Николова. Според нея въвеждането на пръстов идентификатор само ще увеличи чакането пред лекарските кабинети, а намалението на диспансерните прегледи за част от хипертониците е опасно.

Промяната би засегнала около 320 хиляди пациенти, които сега имат право на 4 прегледа годишно. От здравното министерство увериха, че няма да допуснат намаление.

И още - ще поискат от Здравната каса да не намалява цените на клиничните пътеки в медицинската онкология, както е предвидено. Причината - нито министерството, нито касата са искали такова намаление.

"Съжалявам, че държавата влезе по-късно, за да прекрати практиката анонимни представители на лекарското съсловие да преговарят с анонимни служители на касата вследствие на което онколозите да питат защо са намалени пътеките с над 50%", заяви министър Петър Москов.

На Надзора на касата ще бъде предложено увеличение на цените на клиничните пътеки в неонатологията.

12 милиона лева ще отидат за съвременна радиохирургия и лъчелечение на пациенти с онкологични заболявания.

На заседание на Надзорния съвет на касата тази вечер се обсъждат всички становища и предложения.

Финансовият министър съобщи, че от 1 април се въвеждат нови правила, засягащи здравните права на хората - освен сключен трудов договор, ще се следи и дали работодателят подава декларацията за осигуровки, ако не го прави системно - хората ще губят здравните си права.

87 общопрактикуващи лекари от Кюстендилска област не влязоха в кабинетите си днес. Вместо тях прегледите бяха извършвани от дежурни специалисти.

На брифинг от здравното министерство за пореден път увериха, че за 2016 година ще бъдат осигурени повече направления за специалисти и ще бъдат платени повече изследвания.

Във Велико Търново лични лекари, лаборатории, частни и общински болници приемат само спешни случаи от днес. Те протестират поетапно на работните си места. Това изненада неприятно пациентите им.

Към сдружението на личните лекари, които първи обявиха, че ще протестират, се включиха двете обединения на частните болници и сдружението на общинските болници.

Следващата седмица НЗОК смята да въведе служебен рамков договор, който включва промени, с които лекарите не са съгласни – лимити за лечение в болница; пръстови отпечатъци за преглед в болница и покупка на лекарство с отстъпка по здравна каса.

За пациентите на 47 лични лекари от цялата Разградска област днес остана да работи само един дежурен кабинет, пред който още от сутринта се струпа опашка.

Протестиращите лекари бяха категорични, че всички възможности за диалог със Здравното министерство са изчерпани.

През следващите дни протестите ще продължат, но само за по един час на ден. Утре личнитете лекари ще протестират в областите Сливен, Пазарджик, Перник, Смолян и Ловеч.

Притесненията на джипитата, че електронният идентификатор ще затрудни тяхната работа и ще удължи времето за регистрация на пациентите, са неоснователни. Това увериха в официална позиция от Здравната каса.

„Биометричните данни не засягат още протестиращите лекари, увери и заместник - здравният министър Бойко Пенков в ефира на bTV.

"За общопрактикуващите лекари не се въвежда тази година. Влиза само в болниците, така че те не са засегнати. Документацията е такава, каквато беше. Договорените глоби и санкции са по рамковия договор. И другото е, че вътре има увеличени обеми - повече холестерол, повече кръвна захар за диабетиците", обясни Пенков.