Летовници се бориха за живота на малко делфинче на плажа в Ахтопол. Призиви за помощ бяха пуснати и в социалните мрежи, тъй като институциите и обажданията на спешния телефон 112 са останали без отговор.

Според очевидци дежурният на телефон 112 им отговорил с фразата „И какво сега? Да дойдем да направим изкуствено дишане на тоя делфин ли?”.

Всички китоподобни в Черно море са защитени и са включени в Червената книга на застрашените видове. Според закона за биологичното разнообразие за опазването им отговарят регионалните екоинспекции.

Делфинчето е било върнато обратно в морето от плажуващите. След 4 часа обаче вълните го изхвърлят отново, вече мъртво. Според тях, делфинът е трябвало незабавно да бъде поет и транспортиран от екип с лодка навътре в морето на достатъчно отстояние от брега.

Ивелина Иванова от РИОСВ заяви пред bTV, че органите са реагирали адекватно. „Дадени са указания, ние нямаме спасителен екип и най-правилното решение е да се помогне на делфинчето на място”, пояснява тя.

Иванова допълва, че в РИОСВ не е постъпила информация, че тялото на делфинчето е изхвърлено по-късно от морето. Община Царево също не е била уведомена.

Тя поясни, че по закон в момента няма институция, която може да организира спасяването на делфин.

Стотици са вече мъртвите делфини, особено по Южното Черноморие и до този момент не е ясна причината, която принуждава бозайниците да излизат в плитчините.