9-годишният Байрям, когото здравното министерство не пуска за бъбречна трансплантация в Германия, е в критично състояние. Това съобщи пред bTV личният лекар на момчето д-р Павлина Крумова. По думите й преди време български специалисти са заявили, че операцията е технически невъзможна.

„Детето от 2 г. е на хронодиализа и е изцяло зависимо от апаратурата. Има неовладима с медикаменти хипертония – 200 на 120, 170 на 90, която се контролира само и единствено с диализния режим”, обясни тя. По думите на д-р Крумова преди трансплантацията трябва да се премести обратно поне единият от сложените на предната коремна стена уретери и да се разшири пикочният мехур, който 8 години не е функционирал.

Освен това, 9-годишният Байрям има физическите параметри на 4-годишен.

„Опитахме да направим такова нещо в „Пирогов”, д-р Момчилов и екипа му определиха операцията като крайно рискова и технически невъзможна”, подчерта медикът.

Не на такова мнение са били трансплантолозите проф. Петър Панчев и проф. Любомир Спасов. Заради тяхното становище здравното министерство отказва да издаде формуляра, нужен за заминаването на Байрям. Вместо това, той ще бъде опериран в болница „Лозенец”. От тях.

В студиото на „Тази сутрин” зам.-министърът на здравеопазването Атанас Кундурджиев заяви, че във Фонда за лечение на деца е имало „една нередност” – решението за заминаването на детето в Германия (където по-рано е било консултирано) било взето само по мнението на д-р Русинов, който не е трансплантолог.

Поради тази причина бил свикан консилиум с участието на Панчев и Спасов – лекари с „наистина завидни” референции, които Кундурджиев познава.

 „Министърът може да издаде Формуляр S2 след като се установи, че тази дейност не може да се извърши в България (…) Проф. Панчев е трансплантирал 4-годишно дете, което е завършило висше образование, има семейство и е живо и здраво”, каза зам.-министърът.

Според него изпращането в Германия е щяло да бъде закононарушение, а Общественият съвет на фонда, взел решението, „не е експертен орган”.