Всяка четвърта жена у нас ражда със секцио. Според акушер-гинеколозите тенденцията е всички жени да избират оперативното раждане.

Малката Емили проплаква преди три дни. Родена е секцио. Майка ѝ Калина избира оперативното раждане, защото се страхува от болката при естественото раждане.  

„Сравнено с нормалното раждане и митовете, които сме чували за него от по-възрастните жени. Най-малко спокойствието е различно. Ако беше нормално, не зная как би свършило. Докато сега знаех и началото и края”, казва Калина Колева.

Калина ще остане поне още седмица в болницата. Докато Десислава, която ражда естествено ще бъде изписана с малкия Никола още утре.

„Смятам, че естественото раждане е най-добрата връзка да се установи с майката и бебенцето. След това възстановяването е много бързо. Няма болки. Раждаш и все едно нищо не е било”, коментира от своя страна Десислава Николова.

Лекарите са на мнение, че секциото крие повече рискове от усложнения, отколкото естественото раждане.

„Тези, които избират цезарово смятам, че поемат доста голям риск. Не трябва д се правят цезарови сечения по желание, а само по медицински индикации. Оперативните рискове са стотици и не знаеш откъде ще ти изскочи заекът”, казва д-р Иван Диков, нач. отделение в Първа АГ болница „Света София”.

Статистиката сочи, че около половината новородени у нас, се раждат със секцио.

Снимка: bTV

В останалите европейски държави вече се води информационна кампания за намаляване на броя на ражданията със секцио. Най-малко оперативни раждания има в Германия, Австрия и Скандинавия.