Тя е само на 27, а вече е част от екипа на отделението по Детска анестезиология в най-голямата болница за спешна помощ у нас - "Пирогов".

Изследователският й дух и жаждата за приключения я срещат с екипа на National geografic Channel. Албена е един от участниците в проекта Explore Bulgaria.

„Отидохме на експедиция, с която трябваше да се качим на връх Синаница. Но тъй като пътят до там е много дълъг, снимачният процес също е дълъг, се забави цялата експедиция и се наложи да нощуваме по пътя. И за да има къде да спим решихме да си направим иглу. И тъй като аз имам опит, ходила съм 2 пъти на състезания по правене на иглу, решихме да построим иглу и да спим в него.”

При температура от минус 10 градуса и близо 5 метрова снежна покрива, Албена успява да изгради подслон за целия екип на експедицията. 

„По-специфичното е, че трябва да се прецени кой сняг ще стане и кой не. Трябва да е по-стегнат и лепкав, за да могат да се оформят ледени кубчета, за да има достатъчно опора и да е здраво иглуто.”, разказва Албена. За да построи снежната конструкция са й нужни близо 4 часа.

Доктор Атанасова нарича себе си "луда глава" - обича планините, прекарва зимните месеци на ски, а лятото не пропуска да се качи на сърф или каяк. Следващата й мечта е експедиция в Алпите.

"Харесвам природата, харесвам да експлорвам, да изследвам различни кътчета на България и изобщо на света. Летяла съм с парапланер, в пещери съм влизала, ходила съм на фрий дайвинг..”

Извън екстремните си хобита, доктор Атанасова има напрегнато ежедневие. Всеки ден спасява живота на десетки деца. Казва, че да си лекар е призвание, а професията си практикува с отдаденост и любов. Въпреки това признава, че напрежението в болницата е твърде много, особено за млад човек като нея.

„На моменти наистина ми идва доста...психически най-вече напрежението. Още повече това са деца и това натоварва допълнително.

-Защо избрахте да сте лекар в България? Не е ли по-трудно и като възнаграждание?

-За съжаление, да. Такова е положението в България е доста по-трудно, доста по-ниско платено, което съответно налага и по-труден начин на живот. Но аз съм тук, защото наистина обичам България.”

Единственият начин да се справиш с всекидневния стрес е да намериш спокойствие сред природата, казва младата лекарка. Любовта към природата й предават родителите й.

„На мен лично много ми харесва тишината. Спокойствието и хармонията с планината, която се създава. Самото усещане, че си част от природата и в хармония с нея. Това спокойствие, чрез което успявам всъщност да преодолея всичкото напрежение в работата.”

Натъжават я боклуците сред природата и смята, че трябва да се научим да ценим малките неща около себе си. Като едно цъфнало цвете.