Само за няколко месеца над 20 граждани са депозирали оплаквания във ведомството срещу онлайн търговеца Данаил Трайков Янакиев заради това, че не уважава даденото им от закона право да се откажат от сделката в 14-дневен срок или им отнема възможността да предявят рекламация при установен дефект на закупен продукт, съобщиха от КЗП.

Търговецът продава широка гама стоки, сред които: блендери, очила, записващи устройства, преси за коса, машинки за подстригване, градински маркучи и пр. Янакиев използва различни онлайн платформи, сред които са minibazar.com, olx.bg, izgodni-oferti.com и др.

Една част от потърпевшите търсят съдействие от институцията, тъй като търговецът не им е възстановил заплатената сума при заявено желание за отказ от онлайн покупката в определените от закона 14 дни. Въпреки че са изпълнили задължението си да изпратят стоките на доставчика в срок и за своя сметка (което удостоверяват с документ – товарителница), той отказва да вземе пратките от офиса на пощенската служба и съответно - да върне парите на клиентите си.

Други потребители се оплакват, че нямат възможност да предявят рекламация в случай че уредът не работи, тъй като търговецът издава фалшиви гаранционни карти с името и координатите за връзка на фирмата „Бултрейд 99” ЕООД, която е близка по наименование до неговата - „БулТрейд 99 – Груп”.

В КЗП постъпи писмо от „Бултрейд 99” ЕООД, че на адреса и телефона им ежедневно ги безпокоят клиенти, закупили различни уреди от „БулТрейд 99 – Груп”, с цел предявяване на рекламация.

Комисията се е обърнала към полицията.

Експертите на КЗП съветват потребителите, преди да пазаруват от виртуален търговец, да проверят налични ли са на сайта му данни за неговото име, адрес и телефон за връзка. Полезно е също да потърсят отзиви в Интернет от други клиенти относно коректността на съответния доставчик, които да ползват като спомагателна информация.