Комисията за защита на потребителите заведе колективен съдебен иск срещу така наречените "фирми за бързи кредити". Причината - незаконни клаузи в договорите им и нелоялни практики към клиентите.

Проучване, оповестено преди дни показа, че всеки пети българин прибягва до кредит, за да купи коледни подаръци. А и в момента фирмите за бързи кредити усилено "ухажват" клиентите с различни коледни промоции - теглите кредит сега и получавате облекчени условия за определен период или пък участвате в томбола с награди.

Снимка: bTV

Проверка на КЗП сред 44 такива фирми е открила редица незаконни клаузи в договорите им. Половината са ги отстранили, срещу 6 обаче ще се заведе колективен съдебен иск.

Удар по джоба

От Комисията за защита на потребителите съветват да сте особено внимателни, ако решите заемът да е от фирма за бързи кредити. Проверките им показват, че някои от тях събират такси за услуги, които по закон са безплатни. Или пък изискват предсрочно да се върнат парите, ако не сте платили навреме сметката си за телефон, например.

„Ако имате например проблем с мобилен оператор или спор, то това не бива да рефлектира върху кредита ви, ако редовно си плащате всички погасителни вноски", каза председателят на комисията Димитър Маргаритов.

Дори и да имат основание да искат предсрочно връщане на парите, ви начисляват лихвата за целия период на договора. И още - пропускат да ви информират, че ако не успеете да намерите поръчител, дължите такса понякога дори по-голяма от самия кредит.

От бранша са на мнение, че подобни практики му вредят и съветват хората да внимават какво подписват.

Снимка: bTV

Половината от проверените фирми вече са премахнали незаконните клаузи в договорите си. За 17 сроковете все още не са изтекли. А 6 са отказали да го направят и комисията ще заведе колективен съдебен иск срещу тях.

Имайте предвид, че фирмите за бързи кредити са длъжни да ви предоставят подробна информация чрез така нареченият Стандартен европейски формат. Имате и 14 дни, в които можете да разтрогнете договора.