След като в началото на април обеща да раздаде общински обработваеми земи на социално слаби семейства, община Кюстендил въвежда нова регионална мярка срещу демографската криза. Яслите и детските градини ще бъдат безплатни от лятото на 2014 г. според решение, което предстои да бъде гласувано от Общинския съвет по предложение на кмета.

„При катастрофалната демографска криза, която се очертава, смятам, че е необходимо по най-бързия начин общината и държавата да поемат инициативата за неутрализиране на този отрицателен естествен прираст,” заяви кметът на Кюстендил Петър Паунов при представянето на идеята на пресконференция.

От новата мярка ще се възползват семействата на всички деца, родени след 1 януари 2013 г., като има ограничение за първите три деца от всяко едно семейство.

Кметът има амбицията да превърне регионалната мярка в национална политика, като предложи на държавните институции месечните помощи за всяко дете да бъдат не по-малко от 50 лв., а до навършването на една година - не по-малко от 150 лв.

Петър Паунов смята, че е необходимо помощта за втората година от майчинството да бъде не по-малка от минималната работна заплата, а еднократната помощ при раждане за първо дете да бъде 350 лв., а за второ и трето - по 700 лв. Месечната добавка за деца с трайни увреждания пък трябва да е в размер на 300 лв.

В предложението са предвидени и задължения за родителите, чийто деца ще ползват безплатни детски заведения – те трябва да работят. Ако са регистрирани в Бюрото по труда, те не бива да са отказвали работа или да са освобождавани заради недобросъвестно отношение към нея.

Финансирането на детските заведения при въвеждането на безплатната услуга ще идва от доброволен труд, европейски програми и социални фондове, според идеята на кюстендилския кмет.