Драконовски мерки срещу преписвачите въвежда от догодина образователното министерство. Обмисля се квестори да пазят и пред тоалетните.

В Джебел миналата година резултатите от матурата по български дублират средния успех за страната. Срещаме се с Ивелин Илиев – един от отличниците на Професионалната гимназия „Руска Пеева”.

„Имаше варианти и някои мислеха да преписват, но не ни позволиха. Нашите квестори бяха прекалено строги, имаше и човек, който проверяваше от инспекцията. Постоянно обикаляха по стаите. Паднаха ни се едни такива кофти матури”, разказа отличникът.

Предложихме Ивелин да повтори матурата пред екипа ни. На шестия въпрос той се отказа, защото бил снощен след бала. Има два верни отговоря, т.е. 33%.

Зрелостниците в кърджалийско са се представили най-добре през миналата година. Високите постижения са провокирали министерството тази година да им прати проверка.

От 34 хванати преписвачи в цялата страна на изпита по български, 15 са в района на отличниците. Тоалетните били като библиотеки – само от три училища инспекторите са събрали 3 торби с пищови.

„Няма да продължава така! Трябва да положим големи усилия това повече да не се случва”, коментира Лазар Додев, дирекция „Организация, контрол и инспектиране”, МОН.

Цяла армия от 11 000 квестори пази зрелостниците. Заради лошите резултати догодина ще преминат обучение. Изпитите ще се следят в реално време, а недобросъвестните ще се наказват.