Националната галерия „Квадрат 500” отвори врати. Новите изложбени зали ще бъдат официално открити на 28 май. До тогава входът е безплатен, а след това билетите ще струват 10 лева, с намаление – 5 лева.

Идеята за проект на Национална галерия „Квадрат 500” е от преди 15 години. През това време се сменят 7 министри на културата. Сега галерията вече е готова. Половината от изложбените творби в Квадрата са на български автори. Другата – представя изкуство от Европа, Азия, Африка и Америка. Колекцията на музейния комплекс представя над 42 хиляди творби.

„И българското, и чуждестранното изкуство са изключително важни. Те съставляват нашата национална колекция. Можем да говорим за една изключително богата, мащабна, прекрасна колекция, с която можем само да се гордеем”, каза Слава Иванова, директор на Националната галерия „Квадрат 500”.

Директорът на новооткрития музеен комплекс твърди, че терминът „Български Лувър” вече не трябва да бъде използван, защото националната галерия ще наложи своето собствено име. „Нашият музей не само има своето място в световната музейна мрежа, но съм убедена, че един ден ние ще бъдем активни участници в световния художествен процес”, допълни още Иванова.

В момента работят само три от крилата на музейната сграда. Четвъртото южно крило все още не е готово, защото за него се очакват европейски средства.