Въпросът за разделянето на Висшия съдебен съвет на прокурорска и съдийска колегии е трудно понятен за обикновения гражданин, но когато той влезе в съда, очаква съдията да не се влияе нито парично, нито политически, нито кариерно. Това каза в студиото на „Тази сутрин” съдия Нели Куцкова.

„Когато органът се състои от страна в процеса, каквато е прокуратурата, а и от адвокати, ако са действащи адвокати, повече или по-малко съдбата на един съдия зависи от тях. Съществува теоретичната възможност ако съдията има неща за криене, прокуратурата да го държи в зависимост. Редно е, ако прокуратурата има данни, че някой съдия е корумпиран, да образува обвинение, да го предаде на съд и да го изхвърли системата”, посочи тя.

Магистратът припомни, че има международни стандарти, според които в кадровите органи трябва да има разделение между съдии и прокурори. По думите й явното гласуване във ВСС също е наложително в българските условия, за да има отчетност и да е ясно дали има влияние.

Според нея сегашният опит за реформа е изключително мащабен, но е важно дали ще се случи, защото по пътя отпадат част от идеите и се правят компромиси.

Нели Куцкова коментира, че питането на Конституционния съд между двете четения на законовите промени може да доведе до три резултата. КС може директно да отхвърли искането като недопустимо: „Не ме питайте за нещо, което не сте приели да го оценявам”.

Най-благоприятният вариант е да се излезе с решение, че за конституционните промени не е необходимо Велико народно събрание. В противен случай не по-малки промени в устройството на съдебната система като тези от 2007 г. могат да се окажат под въпрос.

При всяко положение, убедена е Куцкова, запитването към Конституционния съд ще забави както ремонта на Конституцията, така и промените в ЗСВ.