Конституционният съд (КС) определи като противоконституционни три от въпросите на референдума, иницииран от Слави Трифонов. Според КС, ако гражданите се произнасят за броя на депутатите и за избора на местни шерифи, както и ако бъдат питани повторно за въвеждането на електронно гласуване, ще бъдат погазени основни конституционни принципи.

Решението е взето единодушно от всички конституционни съдии.

КС се произнесе за трите въпроса, след като беше сезиран от президента Росен Плевнелиев.

Предложените от Трифонов въпроси, които бяха одобрени от Народното събрание, са:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Един от основните мотиви на Конституционния съд са, че няма как референдум, който се провежда с решение на обикновено Народно събрание, да поставя въпроси, които са от компетентността на Велико Народно събрание. Такъв бил въпросът за намаляване броя на депутатите от 240 на 120.

В началото на годината инициативен комитет на "Шоуто на Слави" внесе подписка с близо 700 000 подписа за референдум. Според закона за референдумите допитването трябва да бъде заедно с президентските избори в края на октомври тази година.