Протест и контрапротест пред Министерството на културата съпътстваха избора на нов директор на Софийската филхармония. Музиканти се обявиха за и против изборът да се прави в последните работни дни от мандата на правителството.

За да върви работата по ноти, оркестърът трябва да бъде в хармония, точно както е на сцената. Извън нея музикантите се разединиха заради избора на нов директор.

Според синдикалните организации във филхармонията конкурсът не е прозрачен, защото е обявен в деня, когато бе депозирана оставката на правителството.

Друга част от музикантите, които не са членове на синдикатите, твърдят, че се нуждаят от сигурност и изборът трябва да бъде направен.

„Определени кръгове от Софийската филхармония, които подкрепят сегашния изпълняващ длъжността директор, не желаят да бъде променено статуквото”, заяви Владимир Джамбазов, валхорнист в Софийска филхармония.

Казват, че дори са получавали заплахи.

От Министерството на културата завиха, че „всички изисквания за провеждане на конкурсната процедура са спазени. В тях не се допускат условия за външна намеса от страна на синдикатите и няма законово основание за нейното прекратяване".