Системата за дистанционна връзка на касовите апарати с НАП автоматизирано следи за оборотите в търговските обекти по Черноморското крайбрежие.

Софтуерът сравнява приходите на търговците от всеки икономически бранш и в зависимост от територията, на която се намира обектът, посочва онези от тях, чиито приходи значително се различават от средните за дейността или региона.

Така системата автоматично открива рискови обекти, чието данъчно поведение се отклонява от типичното и инспектори на приходната агенция ги посещават, за да проверят спазването на данъчните правила на място.

Автоматизираният анализ на риска се оказва много ефективен, казват от НАП, защото след въвеждането на софтуера делът на откритите нарушения при проверки се е увеличил близо двойно. Така, ако не издава касови бележки, търговецът попада в група на рискови обекти, които задължително се проверяват.

Системата следи и за други отклонения в отчитането на приходите като струпването на продажби в края на работния ден, концентриране на обороти в края на месеца и други подобни.

С помощта на компютърната връзка дистанционно се откриват и други аномалии в стопанската дейност като например отчитане на дневен оборот от под 100 лв. при над 100 места за сядане в заведението и персонал от 12 души.

Софтуерът на приходното ведомство позволява и дистанционен достъп на данъчните до всяко отделно фискално устройство, като е възможно инспекторът да даде команда на касовия апарат да отчете междинния си оборот и при последваща проверка на място да сравни сумата, регистрирана на устройството с наличните пари в касата.  

Законът предвижда санкция за неотчитане на обороти от 2000 лв. за всяка неиздадена касова бележка от търговец, но глобата може да достигне 10 000 лв. и запечатване на обекта, ако няма касов апарат или той не е свързан със сървърите на НАП.

Към момента над 450 000 фискални устройства отчитат оборотите си в системата на НАП.

Сигнали за укриване на обороти и други данъчни нарушения могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.