Бизнесменът и председател на Съюз „Произведено в България” Лукан Луканов прогнозира, че проблемите по българо-гръцката граница скоро няма да приключат, а оттам и проблемите на бизнеса, свързани с финансовите щети.

Земеделците в Гърция, за разлика от българските фермери, са цветущо съсловие, което и в момента използва безакцизно гориво. Може би хората са прави да протестират, но това не е начинът, каза Луканов в предаването „Лице в лице” по bTV.

Според него е можело фермерите да блокират атинското летище и ефектът е щял да бъде по-голям.

С блокирането на българо-гръцката граница мислят, че ще провокират голям натиск отвън, който очевидно не се случва, защото българската държава няма механизми да го направи, отбеляза бизнесменът.

По думите му загубите от блокадата не са само транспортни, тъй като всички тирове са пълни със стоки. „Може би забелязвате, че на българския пазар вече има липса на цитрусови плодове”, посочи Луканов.

Той подчерта, че освен български камиони на границата стоят и много камиони от цяла Европа и може да се потърси съдействието и на други държави и да се впрегнат колективни усилия по проблема.

Според икономиста Владимир Каролев е невъзможно да се остойности загубата от блокадата.

Той цитира изчисления, че директните загуби за превозвачите са по 150-200 евро на ден на камион. Отделно се търпят загуби и за стоките, които камионите превозват.

„Не виждам как без сериозни реформи в Гърция нещо ще се промени”, категоричен е Каролев.

„Средният доход, който един гръцки лекар е декларирал в данъчната си декларация, е под 10 000 евро. То в България няма лекар частник, който да декларира под 2000 лева на месец доход”, изтъкна икономистът.

„Самите гърци също имат проблеми, защото и те търпят загуби. Надявам се, че от страна на самата Гърция ще им дойде разумът и ще спрат блокадите”, коментира Каролев.