Десетки автомобили препълниха центровете за гуми в почивния ден. Причината - прогнозите за сняг през идващата седмица.

Зимните гуми са най-добрата защита при заснежени и заледени пътища, макари да не са 100-процентова гаранция, че ако пътят е заледен, няма да се пързаляте по шосето.

Законът не прави разлика между зимни и летни гуми, но въвежда минимален праг от 1.6 милиметра за грайфера на гумите. Под този праг е по-добре да не се тръгва на път зимата.

„Както преди всеки сняг, прогнозите на синоптиците радват нас, а клиентите не знам дали ги радват. Утре и вдругиден вероятно ще стане още по-сериозно. Ако си има гуми, услугите с монтаж и демонтаж са между 45 и 80-90 лева - в зависимост колко е луксозен автомобилът”, казва Илко Илиев.

Новите зимни гуми могат да струват по 75 лева, но има и по 800. За да спестят пари, шофьорите прилагат различни хитрости, като например сменят само предните две гуми на колата със зимни.

„По-добрият вариант е, отколкото е съвсем да няма зимни, защото, ако са само две, едната ос има различно сцепление и не го препоръчваме”, допълва Илиев.

Ако все пак попаднете на лед, можете да превключите на ниска скорост или бавно да започнете да спирате като опрете гумите в бордюра, ако има такъв.