„Колело за смет - за дете велосипед" - това е мотото на дарителска кампания, която събира стари велосипеди за деца в неравностойно положение в Дряново. Тя продължава до 1 юни.

Само в една работилница в столицата вече има три стари велосипеда, които ще бъдат освежени и ремонтирани, преди да отидат при децата в Дряново. Всеки, който има възможност, може да остави както старото си колело, така и различни части от него. Точно това ще направи и Стоян Стоянов, който идва, за да ремонтира своя велосипед.

При положение, че е счупено - трябват ми нова рамка и други неща, случайно разбрах, че може да се дари, и мисля да го даря за децата, каквото може да се използва.

Мартин Димитров идва със същата мисия - да дари, но други резервни части. „Гуми и рамка, да ги даря за децата, за да могат да карат велосипеди и да спортуват”, казва той.

От старите части, събрани в различни работилници, ще бъдат сглобени здрави велосипеди. След ремонта всички колела ще бъдат боядисани в свежи цветове, за да зарадват децата в Дряново.

„За първи юни ще имат велосипеди. Пада се в понеделник - най-хубаво ще е в събота и неделя да им ги доставим и в Деня на детето да могат да карат велосипед”, обясни Иван Ралчев, представител на фирма за велосипеди.

А доброволците в Дряново се надяват да раздадат поне 50 велосипеда за празника. „Ще съберем всички деца, които ще получат велосипед на едно място, като ще имаме ангажимента да ги закараме там, и децата, които не могат да карат велосипед, ще ги учим”, обясни доброволецът от Сдружение „Мога" в Дряново Александър Македонски.

Ето местата, където могат да се предават стари велосипеди и части за деца в Дряново:

ул. „Иван  Шишман" 45

ж.к. „Гоце Делчев”, бл. 7А

ж.к. „Хиподрума", бул. „Акад. Иван Евстатиев Гешов”, бл. 120

ж.к. „Младост” 1, бл. 54А