В размяна на обвинения и надговаряне се превърна дебатът между Борислав Сандов от „Зелените” и Славейко Стайков от коалиция „За да останат хора в България” по темата за плана за управление на Национален парк „Пирин” и втория лифт на Банско.

В студиото на „Тази сутрин” Стайков определи вчерашния голям протест в София и ред други градове като „политически”: „Вчера беше демонстрирано в София, че хората, които излязоха, искат местните власти да нямат думата”. Той заяви, че за 10 години концесия на „Юлен” горите в Пирин са се увеличили с 20 000 дка.

Сандов коментира, че вече е нарушено предписание на Европейската комисия планът за управление на парка да мине през екооценка. По думите му решението на МС от 28 декември за Пирин само по себе си нарушава 2 закона и 2 евродирективи, а допълнителни нарушения са допуснати и при самото обществено обсъждане, като това поставя под сериозно съмнение твърденията на властта, че няма да се допусне масова сеч и строителство в планината.

В тази връзка припомни и констатираните от 5-членен състав на Върховния административен нарушения на „Юлен”.

Той направи паралел с протестите срещу кабинета „Орешарски”, започнали с приблизително същите мащаби след избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. По думите му отново става дума за решение, прието без обсъждане и с опит за извиване на ръце. „Арогантността на управляващите и представянето по един лъжовен начин доведе до реакцията”, отбеляза той.

На 11 януари предстои нов протест, а еко активистите ще отнесат въпроса и в Брюксел, като се очаква поредна наказателна процедура срещу България по линия на опазването на околната среда. Нашата страна има най-много именно заради унищожаване на природата.

„Тези хора показаха, че ще пречат до последно на развитието на българския зимен туризъм”, коментира Стайков. Според него именно еко активистите са причина жителите на 200 български планински и полупланински общини да не могат да живеят по-добре.