Само от началото на годината Европейският съд по правата на човека в Страсбург е осъдил България да изплати обезщетения за над 179 хил. евро.

Държавата е длъжна да се съобрази с решенията, а средствата идват от бюджета.

Присъдените обезщетения за миналата година са за над 415 хил. евро. Става въпрос за решения на съда по 31 дела на наши сънародници срещу държавата.

Снимка: bTV

От Министерството на правосъдието отчитат напредък в търсенето на справедливост у нас – ако преди шест години съдът в Страсбург е бил залят с над 3400 жалби, то през 2014 г. исковете са със 70% по-малко.

През 2014 г, в съда в Страсбург са получили възмездие за нарушени права най-много руснаци, турци и гърци.

Снимка: bTV

Ето и някои примери от България.

Журналистът Божидар Божков осъжда България в Страсбург за близо 20 хил. лева. Той разкрива схема за прием в елитни гимназии в Бургас и срещу него започват дела за клевета.

„Бях убеден, че съм несправедливо осъден, това се потвърди от решението в Страсбург“, казва той.

Историята започва през 2000 г. година, а съдът в Страсбург се произнася през 2011 г.

„Проблемът дори не е в съдебната реформа или система, проблемът е в самите хора. Дори да се проведе някаква солидна съдебна реформа, ако хората продължават да са същите в съдебната система, решенията ще продължат да са абсолютно същите“, коментира Божков.

6000 евро плаща българското правителство за разноски по друго дело в Страсбург. Причината – на вота през 2009 г. не са зачетени гласове на избиратели на ДПС от секциите в Турция.

Това води до пренареждане на мандатите и тогава Рушен Риза губи депутатското си място.

„Тук виждаме една правда, която показва, че през всичките тези години това, за което говорим – за отнети права на нашите избиратели, най-вече тези в Турция, е факт“, коментира Риза.

В Страсбург през годините хората се жалват от две основни неща.

„Най-често осъдителните присъди са свързани с бързината на процеса и със състоянието на местата за лишаване от свобода“, обяснява министърът на правосъдието Екатерина Захариева.

Затова от ведомството работят върху подобряването на условят в затворите.

Снимка: bTV

Един от първите българи, осъдили България в съда в Страсбург, е бившият премиер  Андрей Луканов. Присъдата е 5000 долара заради незаконното му задържане.