Кой е ректорът на МУ? Зависи кого питате
Сметките на вуза са запорирани, дългогодишният му ръководител стана клиент на Темида
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Медицински университет
Снимка: Ладислав Цветков

Държавата запорира сметките на Медицинския университет, докато бившият ректор Ваньо Митев е разпитан по обвинение, че е ощетил учебното заведение с близо 280 хиляди лева.

На този фон, кой е актуалният ректор на едно от водещите висши учебни заведения у нас? И днес има две менения по въпроса. Според министъра на образованието ректор е професор Вихра Миланова, а според гласувалите в извънредното общо събрание - това е новоизбраният професор Виктор Златков.

Да си бях пил водката

Управлявалият МУ преди Миланова проф. Митев беше разпитван час и половина в столичното следствие и си тръгна от там с обвинение и мярка за неотклонение - парична гаранция от 20 хиляди лева.  Прокуратурата обвинява ексректора за съзнателно сключени 5 неизгодни сделки- за консултации и правна помощ и за доставка на джип. Университетът е ощетен с 276 хиляди лева, според обвинението.

„Борбата аз не знам каква е против мен, ако нищо не бях правил и го бях съсипал този университет никой нямаше да се занимава с мене и щях да си пия водката”, коментира проф. Митев.

Бившият ректор на МУ е обвинен в сключване на неизгодни сделки на стойност 276 908 лв.На Ваньо Митев е наложена мярка за неотклонение парична гаранция от 20 хил. лв.

Той коментира и проведеното общо събрание, което избра Виктор Златков за ректор: „Това е най-чистият избор, който е ставал в цялата история”

На противоположното мнение е министърът на образованието и науката Меглена Кунева: „Провеждащото се общо събрание по този начин е недопустимо и бих казала скандално за една демократична организация, каквато трябва да бъде едно висше училище. Този начин сам по себе си хвърля сянка върху легитимността на взетите решения”.

Кунева застана зад избора на професор Миланова за ректор: „Аз заставам на страната на законността и на прозрачността, досега избраният ректор по тези критерии е проф. Миланова”.

Автономия или анархия

85 милиона лева в касата на университета може да са основната причина за случващото се в момента, смята проф. Миланова. Според нея е станала неудобна, защото е отказала да следва политиката на бившия ректор акад. Митев.

„Аз не мога да играя в тази игра, разбирате ли. Аз съм човек, който спазвам законите и държа и останалите около мен, така че аз няма как да бъда част от тази игра”, подчерта проф. Миланова.

Министерството на образованието запорира сметките на Медицинския университетПредложението на Меглена Кунева е било одобрено от финансовия министър Владислав Горанов

Избраният на извънредното общо събрание ректор на Медицинския университет призова проф. Миланова да се оттегли. Все още не е ясно къде са бюлетините и документите от заседанието. Проф. Златков заяви, че те са „на отговорно пазене”, но със сигурност документите не са стигнали до проверяващите от образователното министерство, които трети ден чакат официална информация за вота.

Министър Кунева каза, че има нужда от преоценка на модела на управление на висшите училища. През следващата седмица ще започне консултации със съвета на ректорите за това.

Вихра Миланова: В касата на Медицинския университет има 85 млн. лв., може за тях да е борбатаТя поясни, че от спорното Общо събрание липса всякаква документация – няма бюлетини то гласуването, няма списъци, няма протоколи

„Искам ясно да заявя, че академичната автономия не е произвол и аз няма да позволя никое висше училище така криворазбрано да я прилага”, категорична беше Кунева, докато Златков видя „политически проблем” и „атака на автономията” в реакцията на МОН.

Преди да бъде издигнат за ректор Виктор Златков е бил председател на комисията, която е решавала каква апаратура да се купува с пари на университета и да се дарява на болници, по времето на управлението на Ваньо Митев.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре