Новата книга на писателя Александър Урумов не е просто роман, а историята на живота на един човек. Той е съден за убийство, отвличане, въоръжен грабеж и за наркотици. Днес от този човек не е останала и следа.

Кой е Али Безсмъртния и защо един мюсюлманин решава да приеме християнството в затвора?

Али Дини е от Иран, като повечето си връстници още незавършил училище зарязва книгите на 16 и се хваща за оръжието. Влиза в казарма и право на фронта във войната срещу Ирак.

Там на фронта получава и прозвището си безсмъртния, защото въпреки че всекидневно вижда как приятелите му загиват буквално в ръцете му, той винаги се измъква невредим.

„Аз вярвах в Бог, аз съм пораснал във вярващо, но в действителността видях много, много грозни неща, много брутални неща и това бяха неща, които ме караха да се съмнявам, че Бог не може да е толкова брутален”, споделя той.

Снимка: btvnovinite.bg

Тогава Али решава да се върне от фронта и право в квартала в Техеран.  Понеже не е завършил училище решава да си намери доходоносна работа, за която не трябва да е учил - започва да продава наркотици. Бизнесът върви добре и така изкарва няколко години, но нещо се обърква - при сбиване Али наръгал човек с нож и го убива.

„В исляма, когато ти си убил някой, законът казва зъб за зъб очи за очи, убил си, тогава ще умреш и се казва „касаз” - това е закона”, казва Али.

След като ги грози смъртно наказание Али и неговия приятел участник в убийството решават за избягат от Иран. Стигат до Турция. Там захващат отново бизнеса с наркотици, следват и грабежи. В България се озовава през 90-те години в зората на демокрацията.

В България дрогата тъкмо навлизала и тук бизнесът потръгнал много добре. Влиза няколко пъти в затвора заради продажба на наркотици. Успява да продава дори в затвора. Поради липса на доказателства обаче бързо го освобождават. Докато нещо отново не се обърква. При размяна на стока дилър вади оръжие и Али го прострелва, отново фатално.

„Аз тогава си мислех, че съм много голям тарикат, куршум не ме лови, никога няма да забравя, куршума мина до главата, през косата ми даже и човека и той умря, почина и там се объркаха нещата вече и там в дъното на ада където бях, аз слезнах още по-надолу”, казва Али.

Снимка: btvnovinite.bg

Но отново вади късмет и след по-малко от 5 години излиза от затвора. Бизнесът също го чака. Веднъж кара толкова надрусан и пиян, че при зверска катастрофа си губи крака. Междувременно се запознава и с една жена, започва да живее с нея и му се ражда син. Той е едва на 6 месеца, когато залавят Али за пореден път,  но с ново обвинение - отвличане.

„Последния път, в който ме хванаха беше най-хубавия арест, който имах, защото там наистина намерих спасението си. Аз съм лежал в затвора и много добре знам как трябва да убивам времето и с влизането ми организирах деня спим до 10 ставаме, празни приказки говорим после, обяд, малко почивка тренировка и после карти играем, сантасе нещо, това онова, но все едно празно време”, казва Али.

Снимка: btvnovinite.bg

И така Али пита съкилийника си - също иранец има ли нещо за четене. И така за първи път хваща библията на родния си език в ръцете си. Започва да чете в начало с насмешка.

Докато не стига до деянията на Апостолите. Тогава нещо в него се променя. Разбира, че и най-грешния ако се покае за него има спасение, нещо, което липсва в Корана. И така Али решава да се покае и да повярва, в затвора той претърпява водно кръщение и става християнин.

„Всеки един човек на света търси любовта, търси сигурност в живота си и сигурност не означава, че някой иска да те убие и ти да се спасиш, не. Сутрин, когато ставаш, да знаеш, че можеш да купиш памперс, наема можеш да платиш, семейството да гледаш - сигурност и ценност - да си ценен, аз видях че тази книга всичко ми дава”, споделя Али.

Спира с наркотиците и излиза от затвора. Днес той се определя като нов човек - проповядва заедно с пастор Иводор, който го покръстил. Помага предимно на затворници и бежанци.

„Сина ми е едно от най-сладките и най-хубавите неща, които имам, когато той беше едно парче месо мен ме хванаха и бях в затвора за отвличане, той порасна без мен и когато излезнах от затвора беше някъде на 6. Но благодаря на Бога наистина, че отговаря на молитвите и сега в момента имаме много добри взаимоотношения, виждаме се”, казва Али.

Днес Али мечтае само за едно - да помогне на повече хора да станат по-добри и да намерят нов живот- също като него.