Алексей Петров е барета, бивш съветник на ДАНС, бивш служител в спецотряда за борба с тероризма. И единственият, заловил терорист в България. Още от края на 90-те се заговори за близките му отношения с министър-председателя Бойко Борисов.

Ако говорим за него в сегашно време - остават съдебните дела и атентатите. Срещу Алексей Петров имаше още един неуспешен опит за атентат пред басейн „Спартак”. Бившата барета и настоящ бизнесмен и преподавател в УНСС преживя покушение на 15 август 2002 г. Кой го поръча и извърши преди 12 години - остана в тайна. 

Алексей Петров е подсъдим по делото „Октопод” - започнало с шумния му арест зимата на 2010 година. Дело, по което беше разпитан лично бившия главен прокурор и близък на Алексей Путров Никола Филчев.

След отстраняването на скандално известната съдия Ченалова, делото мина в специализирания съд. Едното обвинение отпадна по давност и е без край, засега, но все още се казва „Октопод”.

Алексей Петров е и жалбоподател. Той не спира да търси правата си и обича да съди. Особено за клевета и набеждаване.

Сменя често отношението си към медиите. През последните години по-младите го запомниха като сътрудник под прикритие към службата за сигурност, а по-късно беше осветен около срещата на бившия вътрешен министър Румен Петков с братя Галеви.

Алексей Петров бе и личен съветник на антитерорист номер едно. Тогава пък се заговори за връзката му с бившия премиер Сергей Станишев. Така се стигна до обвинението срещу Станишев за изгубените седем секретни доклада. И това дело е без изход засега.

А с какво се занимава Алексей Петров днес - официално името му не съществува в нито една фирма.

Неговата кариера в системата на МВР започва през 1981 г., когато завършва милиционерското средно училище в Пазарджик. Бил е служител на Шесто управление на ДС. До началото на 90-те работи в системата на сигурността.

Около първия мандат на ГЕРБ стана ясно, че Петров е бил сътрудник на контраразузнаването и създадената наскоро ДАНС.

На 10 февруари 2010 г. той беше задържан и обвинен, че е оглавявал престъпната група „Октопод” за рекет и изнудване. Заради мегаделото той на няколко пъти прекара месеци в ареста. След много проблеми за прокуратурата, процесът сега тръгна отначало заради отстраняването на докладчика по делото, съдия Румяна Ченалова.

В ролята си на бизнесмен Петров влиза от зората на демокрацията. Съучредител на застрахователните дружества „Аполо и Болкан“ и „Спартак“, партньор е на сегашния премиер Бойко Борисов и Румен Николов - Пашата в „Будоинвест”. Експерт е към Съюза за стопанска инициатива.

През 2011 г. се кандидатира за президент.