В три поредни предавания ви разказахме за непознатите туристически дестинации в Източна Македония и Тракия. Днес в рубриката, реализирана със съдействието на гръцката областна управа, ще се разходим и из места, свързани с българската история.

Източна Македония и Тракия - така в Гърция наричат областта от град Драма до Александруполис, заедно с островите Тасос и Самотраки. Местните жители твърдят, че районът е едно скрито съкровище за повечето туристи, познаващи Халкидики, Кавала, Драма и Тасос.

Днес ще разгледаме Александруполис и близките плажове, уникални храмове и археологически находки, места свързани с българската история.

На 25 километра от Ксанти, до рибарското селище Порто Лагос, се намира най-голямото езеро в Гърция - Вистонида.

Това е защитена територия и дом на над 200 вида птици. Върху езерото Вистонида е разположен манастирът „Свети Николай". Той е метох на Ватопедския манастир от Света гора.

До обителта, в която живеят няколко монаси, води дълъг дървен мост.

Снимка: btvnovinite.bg

Основният храм е притегателно място за религиозен туризъм. Вярващите се молят пред богато украсената икона на Свети Николай и чудотворната - на Света Богородица.

Дървен мост свързва светата обител с новия храм „Успение Богородично". Както и в повечето гръцки църкви, тук свещите не се продават. Те са оставени в предверието и всеки пуска в касата своята лепта - толкова, колкото може да си позволи.

Езерният манастир е място, на което цари спокойствие и смирение, но само на 15 километра от него, в селцето Фанари, има всички условия за вълнуваща морска ваканция.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-бързо и лесно може да стигнете дотам през граничен пункт „Маказа”. Фанари е на около 50 километра от него, което с кола е около 35-40 минути.

„Гостуват ни семейства с малки деца, младежи и двойки от всички възрасти. Те идват тук за романтично бягство от шума и всекидневието в градовете. Във Фанари има хотели, стаи под наем, два къмпинга”, обяснва хотелиерът Насос Цукас.

Освен рибарското пристанище, подходящо за романтични разходки, Фанари разполага с няколко плажа. Три от тях са отличени с наградата „Син флаг" - гаранция за чистота и безопасност.

Много популярен е и риболовът. Има определени места за това по бреговата линия, но може да наемете лодка, с която да тествате рибарските си умения в морето.

Местните жители се гордеят и с кулинарния си специалитет - филе от пушена скумрия. По улиците и заведенията често можете да видите надписи на български език.

„Освен това тук има много български бизнесмени, които инвестират в туристическия сектор. Те притежават плажни барове, ресторанти, започват да инвестират в изграждането на хотели - на остров Тасос, в района на Фанари и на други места”, изтъква Майкъл Амиридис, зам.-областен управител на Източна Македония и Тракия.

Едно от местата, в които можете да съчетаете лятната си почивка с докосване до българската история, е град Марония, на 40 километра източно от Фанари.

Местните жители помнят и до днес подвига на Капитан Петко Войвода, който през 1877-ма освобождава града от османската власт. Хиляди български революционери, четници и воини от Втора армия са бранили древното селище. В центъра е запазена чешмата на Капитан Петко Войвода, а близо до нея е историческият музей, съхраняващ хилядолетната история на древна Марония.

Южно от съвременния център са останките на голям амфитеатър, изграден преди повече от 2300 години. Тук са се събирали 2500 души, за да гледат древногръцки пиеси и гладиаторски битки. Тази мозайка е украсявала пода в жилището на един от най-богатите маронийци.

Все повече български туристи идват в Марония заради историческите забележителности и условията за лятна почивка.

Туристическият сезон в Марония е от втората половина на май до началото на октомври. Къщите за гости и хотелите са подходящи за всеки джоб. Ако искате да разнообразите почивката си, можете да посетите и град Комотини, който е само на 30 километра северно от Марония.

В Комотини можете да разгледате и Стария град. Той е прочут с кулинарните си специалитети и сладкиши. Намира се близо до плажовете на Марония и Фанари, известни с чистите си води и красива природа.

На българските карти Комотини е отбелязан с турското му име Гюмюрджина. Историческият и църковният музей ще ви върнат в миналото на красивия град, а в центъра са магазините и ресторантите, предлагащи традиционни специалитети.

Последната спирка от пътуването ни в Източна Македония и Тракия е една от перлите на Бяло море - Александруполис. До пристанището, от което тръгват фериботите за остров Самотраки, ще видите втория по големина в Европа морски фар, който е и символ на града.

Снимка: btvnovinite.bg

Фарът е построен през 1880 година. Висок е 17 метра, а неговата светлина се вижда от 24 морски мили.

Улиците на Александруполис предлагат отлични възможности за разходка, стотици магазини и уютни заведения. Много от тях във външната си част са кафенета, а щом влезете вътре, ще откриете изискани ресторанти. Под тях са винарните с отбрани питиета. Езикова бариера тук почти няма, защото много българи работят в заведенията.

Снимка: btvnovinite.bg

Плажната ивица на Александруполис е дълга повече от 30 километра. Освен в хотелите и къщите за гости, можете да отседнете и в къмпингите, които предлагат всички удобства за лятна почивка.

Ако сте почитатели на морските деликатеси, в плажните ресторанти и заведения може да се насладите на тяхното разнообразие.