Твърденията на общинските съветници от ГЕРБ в Перник за злоупотреби със средства, предвидени за ремонти след земетресението от 22 май, са абсолютно неоснователни и целят манипулиране на общественото мнение. Такава е официалната позиция на пернишкия кмет Росица Янакиева, разпространена до медиите.

Според написаното в съобщението всички данни, цитирани от общинските съветници за нерационално и безконтролно изразходване на средствата, отпуснати от държавата на Перник, са опит за политизиране на обстановката в града. „За да се изричат тежки обвинения за злоупотреби, би трябвало внимателно да се навлезе в спецификата и изискванията за ремонтните дейности, което не са успели да направят общинските съветници от ГЕРБ”, посочва Янакиева.

Преди дни тя бе обвинена от общинарите от квотата на управляващите в далавери с парите за възстановителните работи. Стигна се дотам, че съветниците поискаха оставката на градоначалника, потвърждавайки, че разполагат с документи, които сочат неправилно харчене на средствата за справяне с бедствието.

След като Росица Янакиева отрече категорично обвиненията пред екип на bTV в Перник, днес тя официално заявява пред медиите, че е таксувала абсолютно всичко по възстановителните работи на цени, които са валидни за цяла България.

„Всички обвинения за злоупотреби и неправомерно похарчени средства, отправени така лековато и без нужните аргументи, очернят доброто име на строителните фирми, които в най-тежката кризисна ситуация, сполетяла Перник, реагираха мигновено и оказаха безценна помощ”, посочва кметът на най-засегнатия от труса през май български град.