Министърът на образованието и науката Анелия Клисарова отрече информацията, че 4-годишните деца ще държат матури в детските градини. По думите й, става въпрос за тестване на езиковото развитие и отсяването на възможностите на децата.

„Категорично няма да има матури за децата на четири, пет и шест години. Това е предучилищна диагностигка, има я в Европа и Азия, това е готовността на детето да бъде в първи клас и е в помощ на родители и учители, има деца с по-неустойчиво внимание има и такива с дислексия”, коментира още министърът.

В Министерството на образованието и науката има различни предложения за скрининг тестове за деца, като има родителски комитети, които са „за", а други родители са „против" тях, обясни още министър Клисарова.

Тя добави, че трудно може да се направи някакво препитване на децата на пет и на шест години, но и в момвнта има „по-елитни" училища, в които се правят тестове за прием на първокласниците. „Според мен доста е рано и е несправедливо на тази възраст да се предизвиква стрес и у децата, и у родителите, и такива тестове на бива да се правят”, заяви образователният министър.

Тя отбеляза, че страните, които ги прилагат, са Германия, Швейцария, както и държави от Азия, като тестовете се правят не от учители, а от психолози. Тя каза, че в Сингапур чрез проучване е било установено, че понякога и на шест години дете може да е зряло за първи клас, но при други деца е необходимо да станат на седем години, за да тръгнат на училище. „Когато зряло дете отиде в първи клас, успехите му са по-големи, в противен случай, то започва да изостава от съучениците си и не бива да се предизвиква такава конкуренция между децата", коментира Анелия Клисарова.