След като преди месец репортерът на bTV Мария Савкова си купи правилните отговори за държавния зрелостен изпит по български език и литература срещу 150 лв., министърът на образованието Анелия Клисарова потърси проблема в неочаквана посока. В предаването „Тази сутрин” по bTV тя отклони въпроса от организационните пропуски към философско разсъждение за генезиса на желанието на учениците да преписват.

„Благодаря много на Мария за това разкритие, но най-страшното е друго - защо отиват да си купят отговорите на матурата”, посочи министър Клисарова и отрече пробивът в системата да е в ръководеното от нея ведомство. „Знам, че двама души са заловени, но няма човек от министерството”, категорична беше тя.

Проф. Анелия Клисарова отказа да постави оценка на едногодишното си ръководство на сектора, но призна, че има много забележки към свършената работа. Като основен пропуск тя посочи неосъществения Закон за средно образование. „Трябваше да чуем общественото мнение. Стандартите и новите програми бяха качени на сайта и категорично учители, родители и общество каза НЕ”, обясни обаче Клисарова.

Преди година току-що встъпила в длъжност тя се оказа в центъра на скандал заради предложението от учебните програми да отпаднат романът на Димитър Димов „Тютюн” и две от емблематичните стихотворения на Христо Ботев „Майце си” и „Моята молитва”. След като първо защити решението с аргумента, че то е плод на обсъждане с 450 преподаватели, ден по-късно обяви кризисно, че ще уволни виновните за него.

В началото на тази година пък Анелия Клисарова се оказа в основата на друга идея, която взриви обществото – часовете по история да отпаднат от учебните програми за 11-ти и 12-ти клас. Тогава тя обясни появата на предложенията на сайта на повереното й министерство с „изхарчените за тях пари” и опасенията си, че в противен случай ще бъде обвинена в „непрозрачност”, и адресира вината към предишните управляващи от ГЕРБ.

Един учебник

Министърът опита също да защити идеята за единен учебник, но не обори убедително аргументите на издателите, че въвеждането на един-единствен учебник не може да гарантира качеството, а и създава предпоставки за голяма корупция.

„Родители и учители държат да има един учебник. Когато одобряваме учебника, можем да кажем само дали някой учебник е по-добър от другия. МОН отговаря за съдържанието, което е най-важно за качеството. Пак се обявява конкурс и пак се запазва конкурсното начало”, обясни министърът.

„Няма как държавата да създава корупция – държавата плаща учебниците, няма как тя сама на себе си да прави корупция”, убедена е още Клисарова, която недоумява как може учениците да преписват, но не вижда проблем в изтичането на информация от министерството й.

Тя освен това обяви, че членове на авторски колективи на учебници получавали по 134 000 лв. хонорари, а по техните учебници преподават учители със заплати по 500 лв.

Оставка

Тя коментира лаконично и въпроса с оставката на кабинета „Орешарски”. „Говорим за това, когато решим, всички ще разберат”, посочи тя.

На въпрос дали вече си стяга багажа от министерството, тя отговори: „Ми по малко го пренасям, да.”