Няма искане за екстрадиция на един от биячите от Околовръстното шосе. До вчера 17.00 часа такова искане от страна на украинските власти не е постъпвало. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров, след като се оказа, че Георги Близнаков, един от мъжете, които пребиха с палки шофьор на Околовръстното заради клаксон, е бил част от спецотряда „Тайфун” на сепаратистката Донецка народна република. Стана ясно, че е възможно Киев да поиска екстрадицията му.

Цацаров обаче подчерта, че няма и неофициално запитване от украинската страна. Още вчера от Външното ни министерство и от българското посолство в Украйна отрекоха към момента да е постъпило подобно искане за екстрадиция.

“Наказателният процес ще си върви тук, с максимално бързи темпове. Моето мнение е, че всеки трябва да си получи заслуженото, независимо бил ли е или не в Украйна. В конкретния случай мен ме интересува какво е правил на Околовръстното”, заяви Цацаров, цитиран от БГНЕС.

По думите на главния прокурор разследването на смъртта на Омар Зайед в палестинското посолство е стигнало до разпит на свидетели и се очаква заключение на съдебно-медицинска експертиза, тъй като аутопсията е извършена.

Имало е искане за присъствие по време на аутопсията на дипломатическия представител на Палестина д-р Ахмед ал Мадбух, но това искане не е отговаряло на българските закони, обясни Цацаров и посочи, че не му е било позволено да присъства.

Главният прокурор допълни също, че ако палестинската страна и роднините поискат материали по делото, могат да ги получат. Съдебно-медицинската експертиза трябва до ден-два да бъде готова, каза той.