Скандал избухна в разгара на проверката на застрахователните и пенсионните фондове. Комисията за финансов надзор отстрани една от одобрените одиторски компании заради фалшифициране на подписи.  

Европейският регулатор за застраховане и пенсионно осигуряване пръв алармира как се избират одиторите на дружествата у нас. Месец след като Комисията за финансов надзор е с ново ръководство, установи, че една от одобрените проверяващи компании  е подала неверни данни за международните екипи, с които ще работи. Много от чуждите експерти, посочени от РСМ, не знаели за участието си, а подписите им били фалшифицирани.

Разкритата невярна информация включва злоупотреба с имената на ръководители на екипи, посочиха от КФН.

Одиторът РСМ обяви, че предстои вътрешно разследване и след това ще коментира. 15 от 42 застрахователни компании и 3 от 9 пенсионно-осигурителни дружества са избрали именно тази компания да проверява активите им. Те трябва да изберат нов одитор.

Даниела Петкова от Асоциацията на пенсионно-осигурителните дружества обяви, че нейният фонд например работи с утвърден одитор, а не с компрометираната компания.

Комисията за финансов надзор обаче не определила ценови критерии, а проверяващите фирми имат драстични разминавания в цената на услугата  - от 30 до 190 хиляди евро. Затова Петкова не изключва колегите й да са избрали въпросната компания заради по-ниската цена.

„Беше странно, че в списъка с одитори се появиха фирми, на които щеше да им бъде за пръв път да се докоснат до пенсионното осигуряване в България”, коментира Даниела Петкова.

Въпреки скандала Комисията за финансов надзор очаква стрес тестът на застрахователите и пенсионните дружества да приключи в срок - до края на тази година.