С нов лъч и със 7 нови спирки се разширява метрото в София. Строежът започва от днес.

Изкопните работи обаче, затвориха ключови булеварди, промениха разписанието на градския транспорт и предизвикаха недоволство сред столичани.

Кои зони ще засегне то и какво ще се промени?

Към момента строителството е затворило част от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, като движението е оржанизирано само в едната лента. Към този момент няма задръствания и тапи.

Затворен е наказателният паркинг срещу „Малък градски театър зад канала”, като автомобилите ще бъдат карани в тези в квартал „Дружба” и „Подуене”.

Променя се и маршрутът на автобусите 11, 213 и 404.

Очаква се в бъдеще от новата линия да се възползват около 120 хиляди пътници и общо в метрото всеки ден да се качват половин милион души.

Около 5000 автомобила ще отпаднат от задръстванията в София, каза Кирил Зайков, ръководител на строителството на третия метродиаметър.

Освен това новата линия ще направи София една от най-зелените столици в Европа, защото ще спести около 90 хиляди тона вредни емисии.

18 дървета на няколко десетилетия бяха отсечени в идеалния център, заради бъдещата метроспирка на булевард "Патриарх Евтимий". Живеещите тук са недоволни.

Изсечените кестени по софийския булевард „Патриарх Евтимий“ ще бъдат възстановени след построяването на метростанцията. Това увери изпълнителният директор на „Метрополитен“ ЕАД инж. Стоян Братоев в живо включване в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Премахването на дърветата разбуни духовете в социалните мрежи.

То е започнало около 13,30 ч. в събота, разказа журналистът и радиоводещ Васил Върбанов. Изненадахме се много, не сме против прогреса, но това дойде изненадващо. По-разумно е тези дървета да бъдат преместени, посочи той.

„За да се ситуира станция тук, едно от условията беше да се оптимизира максимално засягането на дървета. Проектът беше преработен три пъти и броят на засегнатите дървета се намали около 2,5 пъти. По-нататъшна оптимизация ще наруши транспортната функция и сигурността на самото метро“, каза инж. Братоев.

Той добави, че преди изсичането е имало консултации с експерти и според тях вероятността тези възрастни дървета да бъдат запазени е малка. Въпреки това днес предстои ново обсъждане. „Ще направим опит дори да спасим малка част от тези, които подлежат на премахване“.

Братоев увери, че през април 2017 г. всички премахнати дървета ще бъдат възстановени на същите места.

Освен това предписанието в разрешението за премахване е тройно компенсаторно залесяване – три пъти повече дървета ще бъдат залесени другаде, където посочи общината, каза той.

Засега са премахнати под 10 дървета, разрешението е за 18.