Казаните за домашна ракия да работят по график - само през второто полугодие на годината. Идеята е напът да се превърне в закон, а целта е ограничаване на загубите на държавата от безакцизен алкохол.

Малките казани да работят активно само от 1 юли до 31 декември, а през останалото време само с предварително уведомление до агенция Митници - това гласи новият закон.

След 4 години като безработен Мирослав Младенов е горд собственик на модерен казан в Монтана. За да го оборудва, е теглил кредит и е наел помощници. Сега може да се наложи да ти освободи.

"В следващите 6 месеца ако те си намерят друга работа, трябва наново да обучавам хора. Не мисля, че е нормално това нещо", смята той.

Ветеранът в дестилирането - казанджията Славчо, е категоричен: нелегална ракия в такива малки обекти не може да се скрие.

„Няма право никой да спира казаните! Казаните са дадени за народа да ги ползва. Това е невъзможно! Самият народ ще се бунтува и ще стане тука вътрешна война", убеден е той.

"Който го е измислил това, да си носи отговорност, но мисля че няма да мине и целокупният български народ няма да позволи да му вземем и това", казва Бисер Ненов, клиент.

Последното четене на закона в пленарна зала предстои.