Вече са ясни двата пакета със заболявания, за чието болнично лечение Касата ще плаща. Много малко са клиничните пътеки, за които тепърва ще се решава.

Повечето диагнози влизат в основния пакет, шест остават в допълнителния, за който пациентите ще чакат.

В основния пакет влизат пътеки за лечение във всички области - нервни заболявания, кардиология, нефрология, неврология, акушерство и гинекология, хирургия.

Част от заболяванията присъстват и в двата пакета. В тези случаи, лекарите ще преценяват, според състоянието на пациента, дали да го приемат веднага или да го оставят да чака.

Шест са диагнозите, които попадат само в допълнителният пакет. Сред тях е и оперативното лечение на последствия от изгаряне и травми на кожата.

Калина Тилкова е сред пациентите на клиниката по пластично възстановителна и естетична хирургия към Александровска болница. Попада тук след черепно мозъчна травма и операция, която довела до нови проблеми. Клиничната пътека, по която се лекува, е предложена само за допълнителният пакет.

„Ами най-вероятно и държавата е бедна и няма откъде да се вземе", коментира жената.

Снимка: bTV

Предстои да се изработят правила за това кой пациент колко ще може да чака.

Снимка: bTV

Министърът на здравеопазването Петър Москов, коментира, че „отлагането във времето на лечението на някои заболявания, ще даде възможност за пълноценното финансиране на състояния, които искат моментално лечение".

Ако пациентът реши, че не иска да чака, най-вероятно ще се наложи да си плати от джоба. Ако е попаднал в клиника по пластично възстановителна хирургия, след токов удар или след катастрофа, това ще му струва между 800 и 1700 лева.

Доц. Роман Романски от клиниката по пластично възстановителна и естетична хирургия към УМБАЛ "Александровска болница" сподели, че за него ситуацията е „леко абсурдна”. „Това са хора с реални страдания и заболявания, това не е прищявка, не е козметична хирургия, а е възстановителна", допълни той.

За лечението на около 15 заболявания вече няма да се налага постъпване в болница, тъй като минават в амбулаторната дейност. Сред тях са някои очни заболявания и проблеми с бъбреците. От здравното министерство твърдят, че касата ще се справи с плащанията по новия ред.

Тази и другата седмица здравното министерство ще води разговори с лекари и пациентски организации. След това и с дружествата за допълнително здравно осигуряване, които предстои да напаснат предложенията си спрямо реформата.

А дали тя ще се случи, зависи и от Конституционният съд, който беше сезиран от депутати за разделението на основен и допълнителен пакет.