„България е на 113 място по свобода на словото”, каза известният български карикатурист Чавдар Николов в студиото на „Тази неделя”.

„У нас от второто идване на Бойко Борисов се създаде обстановка, в която всеки може да направи някакви метани пред него, дори и да не ги иска. Именно това се случи в Нова телевизия – аз напуснах, политкомисаря там остана”, каза Николов.

През април месец карикатури на Чавдар Николов бяха свалени от сайтовете на „Нова Броудкастинг груп”, но по-късно отново бяха качени. Карикатуристът беше освободен от работата си в телевизията и това предизвика вълна от обществено и международно неодобрение, като се заговори за налагане на цензура.

„Цензура имаше, те свалиха 90 клипа за половин час, но след това ги възстановиха, защото видяха, че са сгазили лука и твърденията, че това и онова не се гледало и т.н. не вървят”, поясни Николов.

„Проблемът на българската журналистика е непочтено късата дистанция между политиката и журналистиката. Колкото по-сериозна е тя, толкова по-добре. И тогава няма да сме на 113 място”, смята карикатуристът.

В своя ясно отличим стил Николов отговори с карикатура на свалените клипове. „Това беше първата ми реакция когато ги свалиха. Ние сме територия на свръхтежката категория. Премиерът е 120 кила, прокурорът е 120 кила, собственикът на повечето вестници също е 120 кила”, казва той.

Друго произведение на карикатуриста, което разбунтува духовете изобразява президентът Росен Плевнелиев, който е гонен от руски фенове. „Ние сме част от Европа и ЕС. Каква Москва, какви пет лева? Тук някои се опитват да създадат носталгии около Москва и Владимир Путин. Какъв народ сме ние, след като 30 години изпадаме в една тъпоумна носталгия?”, каза авторът в студиото на „Тази неделя”.

През изминалата година Чавдар Николов беше даден на Комисията за защита от дискриминация заради друга своя карикатура. На нея роми се редят пред бюрото на образователния министър Меглена Кунева, за да получат стипендиите си.

„Според мен този случай беше някакъв донос, така ми изглежда. В обясненията пишеше, че нашите събратя роми били облечени в дрехи втора употреба… Тогава Кърт Кобейн е лице на ромското включване, защото той обичаше да си купува само такива”, каза Николов по повода.

Отново в свой стил Николов отговори на обвинения за дискриминация с друга карикатура, в която и Кунева и ромите са облечени в барокови одежди. „Целта на карикатурата е да стигне бързо до хората. Нелепо ще бъде ако облека циганин в други дрехи, хората няма да го разпознаят”, смята Николов.

По думите му никой от Комисията за защита от дискриминацията не се е свързал с него до момента.

На въпрос дали след случките от изминалата година, артистът си налага автоцензура, Николов отговори: Аз нямам написано правило как и до каква степен човек може да бъде агресивен. Това се дължи на образованието и културата. Не виждам нещо да съм се променил.

Рисуването на карикатури в България ще бъде престижно може би след няколко години, защото се иска чисто количествено натрупване”, смята Чавдар Николов.